Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Намалява негативизмът у потребителите за икономическото развитие

Общият показател „доверие на потребителите” относно икономическото развитие се покачва с 1,3 пункта през юли 2011 г., което се дължи изцяло на повишеното доверие на градското население с 1,9 пункта, съобщава НСИ.При населението в селата показателят бележи спад от 0,5 пункта. Все още обаче доверието е под дългосрочната средна стойност от минус 35 пункта.Последната анкета показва намаляване на негативизма в оценките на потребителите по отношение на настоящото развитие на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца.По-благоприятни в сравнение с три месеца по-рано са и оценките на потребителите по отношение на изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца. Традиционно мненията са, че цените са се повишили, но усещанията на потребителите за повишение са по-слаби в сравнение с изразените мнения през април тази година.

По-слаби са и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца, споделят от НСИ.По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът също намалява. Очакванията се изместват към по-умерените оценки – от „рязко ще се увеличи” към „слабо ще се увеличи” или „ще остане на същото ниво“, като балансовият показател се понижава с 6,5 пункта.Очакванията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през следващите дванадесет месеца обаче като цяло са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения преди три месеца.

По отношение на собствените си финанси потребителите остават песимисти. Макар през юли населението в селата да подобрява оценката си за състоянието на бюджета на домакинството с един пункт, това не може да компенсира влошаването на показателя от 10,2 пункта, регистрирано при предходната анкета (през април 2011 г.). При финансите на градските домакинства влошаването е постепенно и плавно – средно с 1,4 пункта на тримесечие от октомври миналата година насам.Лекото подобрение на някои показатели като оценка на настоящата икономическа ситуация в страната в контекста „подходяща – неподходяща за спестяване” или намерения за покупки на предмети с дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца се дължи изцяло на градското население.

investor.bg