Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ГЕРБ – София се страхува от столичани, дават Варна за пример

ГЕРБ – София се страхува от гражданите на столицата и последователно, целенасочено и противозаконно се стреми да се огради от тях. Така Николай Белалов от дискусионен клуб за социална местна политика коментира забраната, наложена от общинските съветници от 19 ноември 2009 година гражданите да имат достъп до заседанията на градския парламент.Той остро се противопостави и на друга практика на Столичния общински съвет – да не бъде давана думата за изказвания на граждани и за контрапример посочи Варна, където всеки гражданин не само, че може да присъства на заседание на общинарите, но може и да участва с предложения и становища и освен това му се предоставят същите документи, които се дават на заседаващите общинари.

Борис Цветков от дискусионния клуб упрекна общинарите, че гонят свои интереси в ущърб не само на данъкоплатците, но дори и на малките деца и родителите им. Като аргументи той посочи вдигането с 50 % на таксата за детски градини и това, че за малко не е минало предложение да се опростят или намалят таксите на маршрутките, които са 50 лева месечно и не били плащани с години. „На майките могат да им вдигнат таксите за детска градина, а за маршрутките обратно – да им ги намялт или опростят“, възмущава се Цветков. Като друг пример той припомни презонирането на столицата, вдигането на данъчните оценки, което повиши драстично такса смет в някои райони.

От дискусионния клуб изтъкнаха още, че са събрани над 4200 подписа за референдум срещу презастрояването на квартал „Дружба“. Но представители на инициативния комитет не били допуснати до сесията на общинарите, на която искането е било отхвърлено без каквито и да е мотиви. Това решение е обжалвано от съветници от БСП и вероятно ще падне в съда, смята Белалов. От дискусионния клуб са категорични, че Столичният общински съвет трябва да си промени практиката да не допуска граждани и че хората трябва да си отвоюват правата.Според Борис Цветков в София има страх от управляващи кметове, общински съветници и други управници.

news.bg