Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Константин Иванов: Системата на МВР се управлява със страх

Гражданите видяха за какво става дума. Това каза пред БНР сержант Константин Иванов, разжалван от предишните си работодатели заради това, че се е осмелил да подаде сигнал до инспектората за даренията към МВР.Работех до края на месец юни, когато бях освободен от СДВР по мое собствено желание, тъй като оставането ми в МВР вече беше невъзможно. Очаквах да бъда подложен на преследване. Очаквам и нови атаки заради този случай, обясни Иванов. Бяха изнесени данни от личното ми кадрово дело, то представлява форма за данни на щатни и нещатни служители, има си ред за съхранение на тази информация и ползването й. Има наредба на министъра на вътрешните работи и съгласно нея личните кадрови дела със степен на секретност имат ограничен достъп за ползване. Изнасянето на данни по този смисъл е неправомерно. Но имаше хора, които си го позволиха това, заяви Иванов.

Сержант Иванов разказа за случай от неговото досие. „Относно случая с моториста – този случай беше през 1995 година в жк „Надежда“. Този моторист се наложи да бъде задържан силово, оказа се, че той има брат и тогава се образува дисциплинарно производство и искаха да ни уволнят, тогава се стигна до идиотско решение, когато бях понижен в звание. Ние спечелихме делото, тъй като излезе истината наяве. За друго мое наказание – направи се комплексна проверка на служителите от поделението, където работих. Тогава ни уволниха около 200 души, които по-късно се върнаха отново на работа в МВР. Тогава ме уволниха за това, че не съм издържал теста на Института по психология към МВР“, поясни Иванов.

На въпрос дали смята, че комисар Валери Йорданов е извършил разсекретяване на досието на Иванов, за да го поднесе на публиката, Иванов каза, че ако Йорданов смята, че неговото дело не е секретно кадрово дело, „нека да го изнесе в някакъв сайт на МВР с цялата класифицирана информация от него и нека да покаже, че моето дело не е секретно“.
За даренията на МВР, Иванов каза, че е получил списък с автомобили на 20 април. „Списъкът беше пуснат по низходящ ред. Аз си бях нормално на работа. Това нещо събуди моето възмущение. На 3 май подадох сигнал до инспектората на МВР като описах детайлно случая и написах, че се готви репортаж от национална медия. Вместо МВР да си свърши работата и да изкарат списъците от караулките, службите проспаха този момент. Явно изкарването на такъв случай е неудобен за МВР“, подчерта Константин Иванов.

„Системата на МВР се управлява със страх. Въведе се принцип на управление на тоталното незачитане и мачкане на личността на редовия полицай. В последните две години това се проявява изключително много. Ролята на инспектората беше никаква в този случай“, категоричен бе Иванов.“МВР се готви да заведе срещу мен съдебен иск. Това ми го съобщи мой колега от столична дирекция преди два дена. Аз ще докажа правотата на това, което съм направил и на това, което правя в момента. Искам да изразя благодарността си към хората, които ме подкрепиха във Facebook. Имам подкрепа не само от тези хора, но и от младежката организация на СДС и от мои колеги“, каза Константин Иванов. „Няма да позволя, който и да е да ме използва за политически цели. Не желая този случай да бъде обект на политически обслужвания“, категоричен бе Иванов и добави, че няма доверие на никого от ръководството на МВР.

„МВР не иска да си признае една огромна грешка. МВР получи с този случай един много звучен шамар и се оказа, че МВР не е подготвено за подобен род скандали. Те проспаха този случай, а имаха достатъчно време, за да си свършат работата и да намерят виновниците за този списък“, заяви Иванов.БГНЕС припомня, че дисциплинарни наказания за проявено полицейско насилие изтъкна директорът на СДВР комисар Валери Йорданов в характеристиката на напусналия полицай от дирекция „Престъпления по пътищата“ Константин Иванов от МВР. Бившият служител е подал сигнал до Инспектората на МВР и проверката на комисията не е доказала, че разказаното от Иванов е истина. Йорданов с ирония коментира подкрепата за „най – доброто и честно ченге“ в социалната мрежа Facebook. „За радетел на правдата – един служител, който през годините e бил разжалван за полицейско насилие, срещу който има преписки водени в софийската военно – окръжна прокуратура пак по този повод и редица наказания за дисциплинарни нарушения“, учуди се Йорданов.

Той посочи, че Константин Иванов почва работа в МВР през 1991г. Първото му наказание е още на следващата година. В характеристиката му има наказания от 1995г. за проявено полицейско насилие, наказания има и през 1997, 2000, 2003, 2004 и 2009 г. През 1995 година полицаят е бил разжалван, заради по-леко нарушение, след 2 години обаче за него е изготвена комплексна оценка за непригодност към системата и е разписана заповед за уволнението му. Той обжалвал, но „поради чисто процедурни пропуски, които са направени след това е отменена“. „Учудващото е, че за въпросните 20 години работа в системата, след тия тежки дисциплинарни нарушения, които са извършени, той все пак е успял да направи толкова години в системата. Това мен лично ме учудва“, каза комисарят.

Комисията не е потвърдила, че има списъци на дарители, които полицаите не трябва да спират. Проверката е доказала дори и че той е снимал списъците, които бяха показани в медиите. Такива списъци обаче не са намерени никъде, а за да се провери кой ги е писал трябва да се намерят оригиналите, тъй като експертиза се прави само на тях. Валери Йорданов не отговори конкретно на въпроса дали смятат да съдят Константин Иванов за уронване престижа на системата. Той призна обаче, че завеждане на евентуален съдебен иск е бил обсъждан в ръководството на СДВР. Валери Йорданов обаче каза, че поведението на Иванов в последните месеци, след като „в крайна сметка, когато 20 години си изхранвал семейството в една система“ най – малкото говори за „една ниска морална граница „.