Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бойко подарява на Варна Морската градина

Гордостта на варненци – Морската градина, ще стане общинска. „За прехвърлянето на парка правителството взе решение на последното заседание. Така както направихме с Борисовата градина в София“, обясни пред „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов. „Остава общината да си подготви документите“, допълни той. Ако кметството се справи с процедурата, смяната на собствеността можела да стане до 15 август, Голяма Богородица и Ден на Варна. Борисов ще е в морската столица за празника.
Според решението на МС държавата прехвърля на Варненската община два имота от градината, единият от които е нейното историческо ядро. То се простира от колонадата на входа, като в него влиза и уникалната сграда на аквариума. Тази част на парка е културно-исторически паметник. Сътворен е в началото на ХХ век от чешкия естествоизпитател Антон Новак.

„Не смятам, че Морската градина трябва да е общинска собственост“, каза обаче кметът на Варна Кирил Йорданов, кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ. Посочената от него причина е рискът части от парка да бъдат продадени или застроени. „Представете си, че общинските съветници изпаднат в някаква амнезия, 31 души си вдигнат ръката и – готово“, коментира кметът. Според него Морската, за да се запази, трябва да остане публична държавна собственост. Всъщност Общинският съвет има решение от 24 март м.г., с което задължава Йорданов да започне процедура за издаването на акт за публична общинска собственост за историческото ядро на Морската. За варненци 15 август ще е почивен ден.
Сияна Севова Кръстина Маринова

standartnews.com