Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Протести в Киев заради Юлия Тимошенко

При ареста й в петък Юлия беше съпровождана от кордон от милиционери.

Напрежението в Украйна между властите и привържениците на арестуваната лидерка на опозицията Юлия Тимошенко се засили, след като съдът съобщи, че протестът с искане за освобождаването й е незаконен, предаде АФП.Около 100 членове на елитните части за борба с безредиците заеха позиции край палатковия лагер, установен от привържениците на Тимошенко в центъра на Киев, на фона на информациите, че властите могат да разпръснат протестиращите със сила. Около 100 поддръжници на управляващата Партия на регионите също пристигнаха в центъра на столицата, за да организират контрадействия.

Протестът на централния площад в столицата беше обявен за незаконен в събота вечер от Административния съд в Киев.В петък съдът в Киев нареди ареста на бившата премиерка повече от месец след началото на процеса срещу нея за злоупотреба с власт. Тя определя процеса като политическа вендета на опонента й, президента Виктор Янукович. Той стана президент миналата година, след като победи на изборите Тимошенко и други лидери на прозападната „Оранжева революция”.Решението на съда забранява за периода от 7 до 31 август всякакви демонстрации по главния булевард на Киев, където се намира съдът, и пред ареста, където е държана Тимошенко.Забранени са демонстрациите и на легендарния площад „Независимост“, свързван с „Оранжевата революция“, на която Тимошенко беше една от вдъхновителките. Следващото съдебно заседание ще се състои днес в 10 ч и тогава Тимошенко трябва да бъде доведена в сградата на съда.

Стотина души, сред които имаше и депутати, издигнаха в събота протестен палатков лагер в центъра на Киев. Това бяха тридесетина палатки, разположени в близост до сградата на киевския съд на главен киевски булевард.Обитателите на лагера казаха, че протестът им ще продължи, докато Тимошенко бъде освободена от ареста.Специални полицейски части незабавно се появиха на мястото и обградиха палатките с метални бариери. В петък бившата премиерка беше задържана по нареждане на киевския съд, в който се гледа дело срещу нея за злоупотреби с властта.Мярката временно задържане под стража беше наложена на Тимошенко след нейни забележки по адрес на украинския премиер Микола Азаров, който току-що беше дал показания по делото.Тимошенко прекара първата нощ от ареста си в центъра за временно задържане „Лукяновски“, в който беше отведена в петък с полицейски микробус. Съпровождаха я 200 милиционери, които трябваше да предотвратят опитите на нейни симпатизанти да блокират пътя.

В съда Тимошенко е обвинена, че е превишила правомощията си на премиер през 2009 г., като е разрешила без одобрението на правителството подписването на важни договори за внос на руски газ по цена, сметната за прекалено висока и съответно в ущърб на Киев. Според обвинението газовите споразумения са нанесли на Украйна загуби за над 1,5 млрд. гривни (около 130 млн. евро).Руското външно министерство обаче завчера официално заяви, че Тимошенко е спазила всички закони на родината си. Процесът срещу Тимошенко започна на 24 юни. Украинската опозиция не е спирала оттогава да твърди, че делото е политическо. Процесът беше разкритикуван и от САЩ и ЕС.В петък ЕС, Франция и Швеция изразиха и безпокойството си от задържането на Тимошенко.В ареста Тимошенко ще има право на телевизор и на хладилник, но трябва семейството й да й ги набави.

Monitor.bg