Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Ивайло Калфин:Шистовият газ ще превърне Добруджа в пустиня

Интервю на Мария Филева

Г-н Калфин, защо първата инициатива, зад която заставате като кандидат за президент, е национален референдум за проучването и добиването на шистов газ?

Защото проучването и по-нататък добивът на шистов газ е една много опасна технология, която рискува да отрови житницата на България – и въздухът, и земята, да ликвидира земеделието в Добруджа. Това е изключително важен въпрос. Във Франция преди два месеца забраниха въобще проучването за шистов газ, в Канада и в някои райони на САЩ също не е разрешено. Така че не е много редно да се тихомълком да се раздават права и концесии за проучване без хората да знаят за какво става въпрос. Тъкмо сега е моментът да се постави този въпрос, хубаво е правителството да се обърне към гражданите и да ги попита какво мислят.

Но на 15 юни т.г. правителството вече сключи договор с “Шеврон”. Какво може да се направи в тази ситуация? Ще призовете за мораториум?

Очаквам да бъде задържан, спрян този процес. Научавам, че се подготвят нови концесии. Българската енергийна независимост не зависи от добива на шистов газ. Правителството по-добре да свърже системите ни с Гърция и Турция, за да може да внасяме допълнително газ, отколкото да трови водата и земята.

Защо така си противоречите с енергийния министър Трайчо Трайков? Той обяви, че проучването за добив на шистов газ е 100% безопасно, спазени са всички екологични изисквания и препоръча на местните да запалят по една свещ и да се молят на територията на тяхната община да открият шистов газ, защото парите ще потекат към тях.

Как точно ще развие регионите? В Америка шистов газ се добива в пустинните региони и не съм чул много да са развити. Освен това нека си представим как точно ще изглежда Добруджа – на всеки кв. км сонда и езеро с отровна вода, отровни химически съединения, които излизат във въздуха, отиват и в подводните води. Това ще е последицата от търсенето на шистов газ. Бих предложил на министър Трайков да се засели до една такава сонда и да даде пример как се оживява един такъв регион.

Оказван ли е натиск върху българското правителство да сключи този договор с американската фирма?

Не знам дали е оказван натиск, но начинът, по който това се върши – тихомълком, без да се даде информация, някак гузно кабинетът бяга от темата, ми говори, че има хора, които са наясно с рисковете и въпреки това искат да сключат договора.

Малко преди подписването на договора с “Шеврон” американският посланик Джеймс Уорлик прогнозира, че през 2011-та САЩ ще са инвеститор № 1 у нас.

Инвестициите няма да нараснат особено. Добиваният шистов газ ще бъде продаван на държавата, има гарантиран пазар. Ако трябва да избираме между приток от инвестиции и отровена природа, все пак е по-добре да запазим това, което можем.

Започнахте ли вече подписката? Ще търсите ли подкрепа от опонентите си или това ще остане инициатива на БСП?

Не, не съм започнал. По закон така е организирана цялата система, че да се направи невъзможно свикването на референдум. Изискват се 500 хил. подписа, инициативен комитет… Но съм започнал подготовката. Надявам се да обединим усилията си с групите, които поотделно започнаха протестите срещу шистовия газ. Няма нищо партийно в тази кауза. Ако се отрови природата в страната и обезлюдят плодородни днес райони, това надали ще зарадва коя да е политическа сила. Очаквам партиите ясно, без пристрастия да кажат какво е отношението им.След изборите, ако бъда избран за президент, и подписите не са събрани, ще предложа на НС да свика референдум – това е в правомощията на държавния глава.

Като евродепутат подехте инициатива за по-лесното легализиране на чуждите дипломи в България, но тя се проточи доста във времето. Очаквате ли същата “ефективност” и сега?

Зависи от правителството. По отношение на легализирането на дипломите има крачка, направена в положителна посока и това е, че оставиха университетите сами да преценяват дипломите от чужбина. Сега трябва да се направи и другата – в държавната да могат да работят хора, завършили в чужбина. В ЕП работя по още една страна от кампанията – българските дипломи също да се признават в Европа.За шистовия газ нямаме време. Колкото по-бързо се спрат действията по проучване за добив, толкова по-добре. Имам намерение през есента да поканя мои колеги, евродепутати, основно от френската Зелена партия, които успяха да спрат добива на шистов газ в страната, за да разкажат и у нас за мотивите си.

vsekiden.com/