Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Русия с ново предложение за „Белене“

Представители на „Атомстройекспорт“, „Росатом“ и НЕК започнаха преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ „Белене“, което не подлежи на интеграция в проекта. Става въпрос за оборудване, което е съхранявано на площадката от 1991 година, се казва в съобщение на Росатом.Повод за преговорите са претенциите на НЕК към „Атомстройекспорт“ по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума от 61 милиона евро. Според алинея 18 от сключения през 2006 година договор оборудването, което няма да бъде използвано в новата централа, трябва да бъде предмет на покупко-продажба в хода на отделните преговори и чрез отделни договори между НЕК и „Атомстройекспорт“.Според този договор доставката на оборудването трябва да се осъществява чрез отделни допълнения към рамковия договор, в които ще бъдат договаряни и състава на всяка партида от закупеното оборудване, условията на доставка, сроковете и цената. Впоследствие доставката на оборудването била осъществена на основата на сключени седем допълнения към рамковия договор. От „Атомстройескпорт“ закупили оборудване за 160 милиона евро, но останало и такова, което не било уредено с допълнително контракти и останало да се съхранява на площадката на „Белене.“

Срокът на действие на рамковия договор изтече на 31 декември 2008 година. Контрактът беше удължен два пъти – първо до 30 юни 2010 година, а след това – до 31 март 2011 година. „Атомстройекспорт“ предложи на НЕК да продължат действието на договора до 31 декември 2011 година, но от НЕК отказаха, изтъква още руската компания.В момента НЕК разглежда възможността да задължи „Атомстройекспорт“ да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор. Общата му стойност се оценява от българска страна на 40,2 милиона евро и е основа за възможен иск на същата сума, ако НЕК се обърне към арбитражния съд в Женева, се отбелязва още в съобщението на руската компания.Ние сме готови да продължим да разглеждаме различни варианти за оборудването, но само в контекста на реализацията на основния проект – изграждането на АЕЦ „Белене“, заяви първият вицепрезидент на „Атомстройекспорт“ Владимир Савушкин.Той подчерта, че от руската компания продължават да изпълняват ангажиментите си.

На този етап на площадката на АЕЦ „Белене“ е завършена напълно подготовката за строителството на първи блок на централата, стартира един бетонен възел, изградени са пречиствателни станции, завършена е геотехническата лаборатория.Техническият проект на АЕЦ „Белене“ е одобрен от техническия съвет на НЕК и е предаден на Агенцията по ядрено регулиране на България. За допълнителна оценка е поискано мнението и на чужди експерти. В цялостното проучване на руския проект са участвали експерти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР и  МААЕ. Според направените заключения проектът „Белене“ се отнася към ново поколение атомни централи 3+ и осигурява много по-високо ниво на безопасност, което съответства на международните изисквания.

В рамките на АЕЦ „Белене“ на руски, български и европейски заводи са дадени поръчки за производството на съответното оборудване. Предвижда се най-малко 30% от доставките на оборудване, работата и услугите да бъдат локализирани в България, което ще осигури съществени приходи за предприятията и организациите от реалния сектор на икономика. Освен това АЕЦ „Белене“ ще допринесе за разрешаване на въпроса с безработицата в региона, тъй като ще бъдат създадени десетки хиляди работни места на площадката за строителството на централата, което пък е важен фактор в условията на нарастващ износ на работна ръка. От „Атомстройекспорт“ посочват и че със строителството на това съоръжение ще бъде спряно „изтичането“ на специалисти от страната, което от своя страна ще спомогне за социално-икономическото развитие на България.Справка на руската компания припомня, че през 2005 година е обявен търг за строителството на АЕЦ „Белене“, който е спечелен от „Атомстройекспорт“, а на 29 ноември 2006 година компанията и българската БЕК подписват договор. Година по-късно руският проект получава оценка, според която отговаря на всички изисквания за централа с реактори с лека вода от ново поколение. На 18 януари 2008 година е подписан и договор за строителството на „Белене.“От Росатом разкриват и обема и същността на демонтажните дейности, извършени на площадката за „Белене“.

Демонтажът на железобетонните и метални конструкции на площадката, които няма да бъдат използвани за „Белене“, е изисквал уникални действия. В списъка са попаднали реакторното отделение на блок 1, тръбопроводи на повече от 20 години.Нарязани са били 150 000 куб.м. бетон или 350 000 тона материал. Блоковете от армиран бетон са рязани с диаманти с диаметър 10.5 мм. За целта от „Атомстройескпорт“ сключват договор с австрийската фирма „Тирол“, която е част от консорциума „Сваровски.“ Това е първият случай в световната практика на разрязване на бетон с дебелина 2.4 метра. Преди това най-широката плоча бетон, разрязвана с тази технология,била 1.6 метра.Чрез този метод са били демонтирани около 30 000 кубически метра бетон. Разделянето на стоманената арматура и бетона и рециклирането е било извършено, без да се нанасят щети за околната среда, допълват още от руската компания.

http://news.ibox.bg/