Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

15 години от смъртта на Ванга

Днес ще бъде безплатен ден за посещение в къщата-музей, а всеки посетител ще бъде почерпен в памет на Ванга и ще може да изслуша една по-широка беседа за живота и делото й.    „Днес е особен ден, защото ние се обръщаме към душевността на Ванга. Затова програмата не е помпозна, а обърната към индивидуалния досег с всеки един посетил в къщата“, информира уредникът на едноименната къща-музей Сотир Иванов. По думите му днес се очаква по-голям брой посетители.    Въпреки това отрицателно влияние оказва местоположението на къщата-музей – Петрич е южен град с високи температури. Къщата на пророчицата се намира на 65 метра надморска височина и районът е доста слънчев. Уредникът бе категоричен, че на подобни дати има завишен брой посетители, но броят им е по-голям на деня на рождението на Ванга.

Вангелия Пандева Гущерова често е наричана българска пророчица, заради приписваната й способност да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя била притежавала дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя, сочи справка в Уикипедия.    Ванга е родена в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев. Майка й умира докато тя е невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала претенции за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

Слепота

В 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи, неясната формулировка на „предсказанията“ дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.    В отговор на въпроса дали България и Република Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, където е текло, пак ще тече“ и „Един народ — една държава“.

actualno.com/