Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Беглика фест 2011: Устойчиво развитие в защитена зона е възможно

Отпадъчен авангард от рециклирани в музка отпадъци ще покажат на Беглика Фест белградчаните от Trashophonic orchestra. Групата е абсолютно уникална смесица от рециклачески арт, активизъм и музикален експеримент, чието послание е ясно – по-леко със свръх консумацията и по-дейно с рециклацията. Освен ескпериментална музика, 10-члената група ще покаже и нагледно как да превърнем отпадъците на място в  истински музикални инструменти. Всеки, който е събрал материал ще може да се включи в уъркшопа им „Сливи за смет“.

Хит на тазгодишното издание на Беглика е и отворената етно-джем сцена, в която публиката ще може да се включва свободно, под вещото ръководство на етно-джаз майстори като Теодосий Спасов, Жоро Дончев,  Александър Ефтимов – Шаманчето и др. Така самата публика ще се превърне в жив инструмент и  част от уникален музикален експеримент, какъвто може да се случи само под Беглишкото небе.

С лодки пък ще трябва да гребете, за да стигнете до лайф-транс кръга, чиято мисия е да обединява хората без думи, а с вроденото на всеки чувство за ритъм и инструменти, които ще намерите на място – на малкия остров срещу фестивалната зона.

Две ще бъдат сцените с качествена музика: Каба сцената, която ще  открие фестивала с 10 от 101-та каба гайди на 19-ти август и ще приюти наситената музикална програма на живо с госите на феста – румънците Попа Сапка, пайрът джазът на пиратите от Хамбург – Козмо Козловски, Истнабулският суфи- кавал -магьосник – Бурак Малджок, Теодосий Спасов квартет, както и наследниците на Исихия – Зейра,а също и Наскомикс, Ирфан и др.  На „Айляк сцената“ пък ще звучат дъб, реге, ска, кумбиа, down tempo и worldbeat с най-добрите в тази музикална палитра ди джеи – Phoenix, Dharba, Dancing Angel, Altais, Dub Mission, Mimionix и мн.др.

Без ограничения във възрастта ще бъдат и уъркшопите по жонглиране, акробатика и рисуване с къна в шатрата на цирк Кумбо, които идват с ново представление на Беглика -Art Attack, в което основна роля имат  музикантите от Попара. Станалата хитова миналата година вариететна вечер, ще бъде водена от Александър Ефтимов – Шаманчето с дейно участие от страна на публиката.

Освен вечерна забава, основната мисия на Фестивала е видна обаче прдимно денем, когато Беглика се првръща в шарено училище по алтернативи – от неформално образование и стари народни игри, през ходене на кокили, месене на хляб, строителство със слама и йога до земеделие в градска среда и форума „Земеделие и хранене“.

Амбициите на органзаторите стигат и още по-далеч – за намаляването до минимум на екологичния отпечатък на фестивала, което е политика от самото му създаване, тази година всеки посетител на феста ще вземе мерки и за намалена и ерозията, причиняван от увеличения човекопоток. Това ще стане почти несъзнателно –  като пътят от фестивалната зона бъде застлан със слама. Така нареченото „несъзнателно добро“ ще позволи след това утъпканата слама да се позлва и за компостиране.

Друго нововъдение са и чашите, които посетителите на Беглика ще могат срещу депозит да получат на входа вместо да употребяват пластмаса и прибори за еднократна употреба.Батериите на телефоните си пък , посетителите ще могат да зареждат на слъчневи батерии със специален слънчев панел, който ще бъде инсталиран до инфо-центъра. Цялата енергия, нужна за фестивалните нужди е на 100% от рециклирано био-дизел гориво.

Вече традиционните компостни тоалетни са също неразделна част от опитите на организаторите на Беглика да покажат за четвърта година как може да бъде организирано устойчиво събитие в защитена зона  като  съзнателно се минимализира човешкото влияние върху природата.

И тази година специална звукова система, която не замърсява шумово района, в който живеят дивият петел – символ на феста – глухаря, сърни и черни щъркели, ще бъде разположена така, че звукът да не се разсейва извън фестивалната зона. Уникалното е, че за публиката няма да  има разлика в звука, защото за сметка на високите децибели, разположението на колоните ще осигури освен изключително качествен звук, и ограничаване на разпространението му.

Харта за устойчиво развитие на Беглика фест за пръв път беше въведена и благодарение на гуруто на алтернативносто земеделие – ирландецът Ян Уинклъс. Хартата представя холистичния подход към околната среда.  Беглика Фест се опитва да следва и развива хартата не само посредством фестивала, но и чрез развитието на местността Чатъма – на няколко километра на юг от фестивланата зона, където целогодишно се провеждат занимания за неформално образование за деца в природата, кану-кяци, пешерен и вело-туризъм около бреговете на язовира, като примери за устойчиво развитие на местността.

http://www.barometar.net/