Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Косово търси възможности за внос на български храни

Възможностите за износ на български храни за Косово на стойност до 300 млн. евро обсъдиха на среща днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместник министър-председателя и министър на търговията и индустрията на Република Косово г-жа Мимоза Кусари-Лила, която е на посещение у нас. Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната със Сърбия и Босна и Херцеговина.

През юли т.г. правителството на Република Косово приложи реципрочни мерки спрямо Сърбия и Босна и Херцеговина, след двегодишно ембарго от тези две страни спрямо Република Косово по отношение на търговията. Досега страната е получавала от Сърбия стоки на стойност около 400 млн. щ. долара, като 80% от тях са храни, а останалото -строителни материали. В момента се търсят възможности за засилване на търговията със съседни страни, посочи г-жа Мисури-Лила. Тя каза, че Косово се нуждае предимно от зърно, брашно, олио, захари млечни и местни продукти, хлебни и сладкарски изделия. Тя добави, че в момента цените на тези продукти са приемливи за Косово.

България има възможност за износ на пшеница, тъй като страната ни произвежда около 4 млн. тона, а нуждите на вътрешния пазар са около 1,5 млн. тона, посочи министър Найденов. Освен това сме готови да доставяме слънчогледово олио, млечни и месни продукти. Министърът почерта, че около 700 български фирми вече присъстват на пазара в Косово и държавата ни има интерес към задълбочаване на това сътрудничеството. Той посочи, че преимущество за търговията е близкото разстояние между двете страни. Двамата министри се договориха да бъдат премахнати всички административни пречки пред търговията. Подготвя се и спогодба за взаимна защита на инвестициите, която се очаква да бъде подписана през есента. Българска бизнес-делегация от земеделския сектор ще посети Република Косово идната седмица.

http://www.barometar.net/