Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Няма механизъм, който да открива лекарските грешки, смятат от пациентските организации

Всяка седмица пристигат по няколко случая за лекарски грешки. Според наше проучване в България има около 1 000 лекарски грешки с фатален край. Лекарският съюз се съгласи за около 800. Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Големият проблем според него е, че няма качествена и организационно подредена съдебно-медицинска експертиза, няма механизъм, който да открива лекарските грешки.

Разследващите няма към кого да се обърнат, заяви той и допълни, че още миналия септември е сезирал премиера и министъра на здравеопазването да създаде подобен орган. Нужен е механизъм, по който да бъдат разследвани лекарските грешки. Има 2 000 дознатели. Хората са затруднени да водят 100 разследвания без експерти. Експертите много често не искат да се изясни истината. Е как тогава да има осъдени лекари, попита той?

По думите му е нужен и механизъм, по който да бъдат обезщетени пациентите. Той допълни, че от Българската асоциация за закрила на пациентите е имало предложение да се създаде фонд за обезщетение на пациентите, но никой не иска да се случи това.По темата с лекарските грешки мнение изказа и Теодора Захариева, председател на Федерация „Български пациентски форум”. Според нея не може всички лекари да се поставят под един знаменател, но идва времето, в което трябва да бъде прочистена лекарската гилдия, защото някои разбират свободата като свободия. По думите й, ако лекарският съюз не се намеси по тези казуси твърде критично и радикално, ще продължаваме да пълним ефира с подобни случаи на допуснати лекарски грешки.

Захариева заяви, че е много трудно един лекар да бъде накаран зад специфичната медицинска терминология да разкаже какво точно означават тези думи. Нито прокурорите, нито следователите са длъжни да учат латински, допълни тя.И Теодора Захариева, и Пламен Таушанов очертаха като основен проблем обстоятелството, че пациентите не са запознати с правата си и ги призоваха към по-голяма заинтересованост – да се запознаят предварително както с условията, които предлага съответното лечебно заведение, така и със своите права. Защото „няма заинтересованост от страна на министерството”, заяви Пламен Таушанов.

cross-bg.net/