Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Учени: Врабчетата се псуват като каруцари

Мнозина се умиляват от чуруликането на врабчетата, но зад безгрижните трели на мъжките се крият долнопробни обиди спрямо конкурентните самци, установиха канадски учени, цитирани от в. „Метро“. Чирикането на врабците и попържането на съперника имат за главна цел силно да впечатлят пернатите дами. Според авторката на откритието Жанет Лапиер от университета в Западно Онтарио песните на врабците издават агресивно поведение, изразяващо се в обиди на себеподобните самци.

Птичетата имат доста богат репертоар от шлагери, но когато искат да склонят някоя самка по свой вкус към съешаване, изстрелват своя авторска хитова компилация. Досущ като в класациите на музикалните медии, те повтарят микса си до втръсване. Взимайки пример от рапърите, пернатите хулигани имат агресивно и супер шумно поведение, целящо да унижи конкуренцията.

Когато пернатите хитмейкъри попаднат в по-конкурентна среда, те стават още по агресивни и смаляват селекцията си. Така те по-добре изпъкват в суровото обкръжение на другите врабци-мераклии. А щастливците, които нямат много съперници и самките им са в кърпа вързани, се отдават на свои протяжни композиции, вместо да повтарят като развален грамофон ударната си компилация. Което и при хората и при птиците идва да покаже, че музикалното творчество много дава, но и много взима. БТА

http://www.actualno.com/