Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Международен ден на левичарите

Като се тръгне от кухненските принадлежности, бравите на вратите и се стигне до компютърните мишки – всичко е за десняци.Останалите се приспособяват.Международният ден на левичарите се отбелязва за пръв път на 13 август 1992 година по инициатива на британския Клуб на леваците, който е създаден две години по-рано.В този ден левичарите от цял свят се стремят да привлекат вниманието на производителите на стоки да помислят и за тяхното удобство, като организират различни мероприятия и съревнования.

В миналото руснаците имали особено отношение към левичарите. Забранявали им да дават показания в съда и ги смятали за живи дяволи. А в руските училища, и в българските имаше подобна практика, насила карали децата да се учат да пишат с правилната ръка.Според психолозите обаче, всички левичари притежават силен характер и мощен творчески потенциал.По данни на световната статистика около 10% от населението на Земята са левичари.Списъкът на известните личности служили си с лявата ръка са – Марк Твен, Леонардо да Винчи, Микеланджело, Бетовен, Сергей Рахманинов, Пол Макартни и Ринго Стар, Мерилин Монро, Робърт де Ниро.

Леворъки са били Юлий Цезар и Александър Македонски, Наполеон Бонапарт и Карл Велики, Уинстън Чърчил и Жана Д’Арк, и дори четирима от последни президенти на САЩ – Роналд Рейгън, Джордж Буш старши, Бил Клинтън и Барак Обама.

http://bgvesti.com