Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

За 2 години бизнесът е закрил 300 хил. работни места

Защо са му на българското МВР фирми, пита в. „Сега“ в днешния си брой. Три държавни фирми се оказаха сред дарителите на българското МВР.И докато течеше дебат между премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов дали силовото министерство да спре да приема дарове от държавни и частни фирми, както и от физически лица, всички подминаваха факта, че ведомството, което харчи над 1 млрд. лева годишно от бюджета, притежава 100% от три фирми.И никой не коментира, че МВР е единственото в света, което едновременно се бори с престъпността, грижи се за здравето и живота на хората, за спазването на законността, за документите за самоличност, за сигурността на границите, за противодействието на мафията и тероризма и… управлява търговски дружества, отбелязва изданието.

„Ако аргументът на политиците МВР да си запази фирмите до днес е, че те печелят, защо тогава все не им стигат парите и се нуждаят от дарения? И от още и още пари на данъкоплатците, за да си вършат работата!“, коментира „Сега“.Вътрешният министър Цветан Цветанов спази обещанието си от миналата седмица пред „Труд“ и спря даренията в МВР от физически лица и фирми, пише изданието. Заповедта за забрана на спонсорството влиза в сила от 1 септември, но с четири изключения. И занапред министерството ще може да приема помощи от общини, фирми със 100% държавно участие, държавни структури, които са свързани с държавната власт, както и от международни организации или свързани с дейността му органи.

„Малка победа, но наша победа“, коментира „Пари“. Според автора колкото и да сме самокритични и да отричаме съществуването на гражданско общество в България, забраната за дарения за МВР е именно победа на гражданското общество. Общественият натиск тук никога не е бил това, което на малка част от гражданите много ни се иска да бъде – решаващ фактор за действията на управляващите. И точно защото преминаването от скандал в скандал без абсолютно никакви последици е станало национален спорт, точно затова редките позитивни примери трябва да бъдат отличавани.

„Калфин или Кунева ще отиде на балотаж – зависи от ГЕРБ“, прогнозира в интервю за „24 часа“ Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция „Алфа рисърч“. Тя посочва, че подкрепата за Ивайло Калфин е изцяло вътрешнопартийна. Плюс за него е съвпадението на президентски и местни избори, тъй като вътрешната енергия и партийната мобилизация в общините с по-силни позиции на БСП в местната власт ще увеличат и неговата подкрепа. Меглена Кунева събира съвсем друг тип подкрепа, в известен смисъл подобна на онази, на която разчиташе ГЕРБ при своето утвърждаване – негативизъм към политическите партии, желание за персонализиран избор на „лицето на България“ пред света. Парадоксалното е, че резултатът от битката между Кунева и Калфин няма да бъде решен от тях двамата и техните кампании, а от поведението на ГЕРБ и неговия кандидат.“Капани за наивници“, коментира „Монитор“. Ако преди години предизборната надпревара можеше да бъде оприличена като бой на булдози под килим, днес родната действителност е друга. Кандидати, чиито шансове за успех социолозите определят като съмнителни, храбро атакуват и залагат капани за наивници най-вече във виртуалното пространство.

Тези дни стана ясно, че регулираният от закона срок за началото на кампанията за местните избори и президентския вот е препоръчителен. Колкото и странно да звучи това в правния мир, постоянно ставаме свидетели на активна кандидатска кампания. Кошницата с обещания към избирателите е препълнена. Въдиците са хвърлени в дълбокото. Остава само наивни и късопаметни избиратели да се хванат, пише вестникът.

„Докато ни събират и разделят лидери, а не принципи, нищо добро не ни чака“, е озаглавено интервюто в „Новинар“ със Стефан Иванов, член на Националния съвет на СДС. По думите му десните хора по принцип са по-интелигентни, а оттам и по-взискателни. Понякога десните лидери изостават от темпото, което им налагат избирателите, и това „разминаване“ се отразява в намалена изборна подкрепа.Парадокс е, че все повече хора се определят като десни, а сумарната подкрепа за реалните десни формации намалява. За да има консолидация, трябва да има искреност и желание това да стане. Големият проблем на десницата в България е кой лидер е по-велик от другия и това продължава да разяжда доверието в нея. „Докато ни събират и разделят лидери, а не принципи, нищо добро не ни чака“, заключава Иванов.

Необслужваните лизингови договори достигнаха рекордните 21,89% към 30 юни 2011 г., показват данни на БНБ, съобщава „Дума“. За сравнение през юни 2010 г. процентът беше 17,36%, а към 31 март 2011 г. е бил 21,33%. Общата стойност на необслужваните договори обаче намалява и е 66,8 млн. лв. към 30 юни 2011 г. спрямо 71,7 млн. лв. преди година, и 67,07 млн. лв. преди три месеца. Причината за увеличение на дела им в общите лизингови договори е фактът, че сумата на лизинговите договори като цяло намалява по-бързо.

За 2 години бизнесът е закрил 300 хил. работни места, отбелязва „Сега“. Обезкуражените българи, които изобщо не търсят работа, защото не вярват, че ще си намерят, са стигнали 260 хил. Броят на самоосигуряващите се (най-често собственици на малки и средни предприятия) е намалял с 22 хил. Тези данни показват тревожната ситуация с постоянно намаляващия брой на хората, които реално правят осигурителни вноски в България, предупреди вчера БСК.

vesti.bg