Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

В е Косово пълно с милионери

Средният гражданин на Косово трябва да преживее деня с много малко пари, сочат статистиките. Почти няма нормална работа. Това обаче е нещо обикновено в страната, в която отделни кланове забогатяха от сивата икономика.Държавата не функционира или тайно е забъркана в нечисти дела, казва политологът Рамадан Язи, който от години изследва връзките между политиката и престъпността,пише БТА.“В Косово сега има много милионери. Много са и в самия парламент. Тук има редица неясни неща. Всичко става още по-мътно от това, че държавните служби и прокурори обръщат глава щом се поставят споменатите спорни въпроси“, казва Язи.

Той посочва, че корупцията спира икономическото развитие на спраната: „От разговори с бизнесмени узнах, че политици им предлагат защита, за да могат да работят безпрепятствено или да укриват данъци. Разбира се, необходими са и услуги на отсрещната страна, които се изразяват във финансиране на политически партии и елити“.Няма и следа от ентусиазма отпреди три години, когато бе обявена независимостта. Народът истински вярваше, че ще бъде по-добре без Сърбия и че политиците ще работят в полза на хората, а не за собствения си джоб. На практика нищо от това не стана, казва Аратан Мустафа, изследващ корупцията в Косово. Страната наистина не е свободна:

„Този вид освобождаване върви значително по-бавно от военното, което стана в края на 90-те години. Демократично общество не може да се изгражда без да се преодолеят създаваните с десетилетия навици, които налагат да се водиш само от собствените и семейните си интереси. В тази подялба на кланове се зароди олигархията“, казва Мустафа.На правителството, водено от Хашим Тачи, не му се удава да преобърне ситуацията. Недоволството расте.

„Имаме правителство, което няма подкрепата на народа“, ни казва студент от Прищина. „Политиците нямат успехи, оправданията им са противоречиви. Изобщо не виждам как ще се развива Косово по-нататък.“ „Всичките ми приятели са с висше образование, с ценни дипломи, но въпреки това не намират работа. Затова са големи тревогите за бъдещето на Косово“, казва друг студент.Косово и Сърбия досега не успяват да установят нормални икономически отношения. Това е фатално за косовските предприемачи. Земеделците трудно пласират продукцията си в чужбина, повечето са пред банкрут. Контрабандистите, защитавани от политици, се възползват от тази ситуация. Става въпрос за омагьосан кръг, който никой досега не е успял да разкъса.

news.bg