Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трудовото посредничество – още един шанс за нова работа

В условията на висока безработица намирането на работа по обява или чрез мрежата от приятели и познати не винаги е възможно да се случи достатъчно бързо. Безработните имат още един шанс при търсенето на нова позиция – трудовите посредници.Повече от 300 са регистрираните в Агенцията по заетостта трудови посредници след 27 май 2003 г., когато с Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа беше регламентирана тяхната дейност. Фирмите, които са регистрирали в агенцията договори за посредническа дейност в чужбина са 50.Според Закона за насърчаване на заетостта фирмата-посредник няма право да събира такси от работниците и служителите, на които е помогнала да се намери работа. Освен това тя трябва да сключва договори с кандидатите, но не гарантира, че със сигурност ще намери на всеки подходящо място.

Трудовият посредник интервюира кандидатите за нов пост и ги включва в базата си от данни. При откриване на подходяща позиция той свързва работодателя с потенциалния работник или служител.Процесът няма краен срок, защото търсенето на работа за един човек може да се проточи в зависимост от неговата квалификация, умения, знания и изискванията на работодателя.Трудовото посредничество еволюира според развитието на бизнеса и пазара на труда. Класическото посредничество – една компания има нужда от персонал, отправя запитване към фирмата-посредник и тя намира подходящите хора, се е променило. Вече се предлагат по-иновативни услуги, в зависимост от специфичните нужди на компаниите и търсещите работа.

Отражението на кризата върху пазара на труда от погледа на посредника

Според Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria, Serbia, Croatia високата безработица в България се дължи повече на дисбаланса на търсене и предлагане на българския пазар на труда. „Съществуват хора с квалификации и умения, които в момента не се търсят от бизнеса“, поясни Василева.По думите й се задълбочава и една друга тенденция – търсене на такъв тип квалификации и умения, които не съществуват на пазара. „Имаме доста отворени позиции, които много трудно бихме могли да запълним, защото работодателите са изключително взискателни и търсят несъществуващи хора“, коментира тя. В практиката й е имало случай на фирма, за която консултантите на посредника са търсили служител повече от година.

http://www.investor.bg/