Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Дълговата криза може да се окаже повратна точка за отношенията между САЩ и Китай

Когато бившият американски президент Ричард Никсън направи историческата си визита в Китай през 1972 г., той вероятно не е подозирал, че само четири десетилетия по-късно едва функциониращата след години на катастрофални икономически решения комунистическа страна ще отправя назидателни критики, призовавайки Вашингтон към по-отговорна фискална политика в ролята си на основен чуждестранен кредитор на американското правителство, пише CNBC.

Едва ли Никсън е предполагал и че Китай ще се превърне във втората по-големина световна икономика, която според повечето прогнози, с ръст от близо 10%, през следващото десетилетие ще детронира САЩ.Сега обаче Китай е възприел ролята на здравомислещата спестовна леля, даваща джобни парички на своята леконравна и силно задлъжняла племенница – Америка. Всъщност Пекин може и да има право да се държи по този начин. С авоари от около 1,2 трлн. долара щатски дълг, страната е най-крупният чуждестранен кредитор на САЩ.

„Китай – най-големият кредитор на единствената световна супер сила – има пълното право да поиска от САЩ да реши структурния проблем с дълговете си, както и да гарантира сигурността на доларовите активи“, се казва в изявление на китайската държавна информационна агенция Синхуа, ден след като Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на САЩ.Изявлението заклеймява и „пристрастеността на САЩ към дългове“, както и „късогледите политически борби“ в щатския Конгрес.„Ако изместването на глобалната политическа тежест от САЩ към Китай наистина се случи, финансовата криза ще е демаркационната линия“, казва Тод Ли, директор на IHS Global Insight.Притежавания от Пекин щатски дълг е и крайъгълен камък за много теории на конспирацията, свързани с отношенията между двете страни.

Апокалиптичният сценарий

Апокалиптичният сценарий е следният: Нарастващата икономическа и военна мощ на Китай плаши Запада и света. Евентуална криза – като например в случай, че западните страни се опитат да блокират достъпа на Китай до петрола в Близкия изток или ресурсите в Арктика – ще прерасне във война.Неотслабващото влияние на Китайската комунистическата партия също предизвиква опасения във Вашингтон.Опасенията са, че Китай ще надделее и западът ще колабира“, казва Тим Стенли, историк изследовател от Royal Holloway College. „През последните 20 години се говореше доста за това, че ‘Китай не играе честно на световните пазари’. Сега тези опасения еволюираха в ‘Китай притежава САЩ’“.Но Китай наистина ли иска да притежава икономика с нисък ръст и пресъхващи доставки на природни ресурси? Или Китай просто иска да стабилизира собствения си икономически растеж?

http://www.investor.bg/