Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Жилищата са най-достъпни от 6 години насам

Жилищата на българския пазар през 2011 г. са най-достъпни от шест години насам, сочат изчисленията на анализаторите от МКБ Юнионбанк. Коефициентът за достъпност (измерва времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи), е паднал до най-ниската си стойност – 3.5 при 6.9 през 2007 г., когато се регистрира пик на пазара на имоти.Ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то ще са им необходими 3.5 години, по данни към второто тримесечие на 2011 г., за да го изплатят. Това е с 3.4 години по-малко спрямо 2007 г.

В световен мащаб като “достъпно” се определя жилище, чиято цена е под три пъти годишния доход на едно домакинство. България е близо до това ниво, сочат данните.Причините за повишаващата се достъпност на жилищата са продължаващият спад в цените на недвижимите имоти в страната (които се сринаха с около 40-50% от пиковите си стойности), в комбинация с ръст в доходите на населението, отчитан от НСИ.Нарастващата достъпност за покупка на жилище се отнася единствено за заетите, като от началото на кризата, поради растящата безработицата, коефициентът обхваща все по-малък кръг от домакинствата.

Интересен момент в анализа е, че новото строителство съставлява под една десета? от продажбите на жилищния пазар.Най-голям дял от осъществените продажби (11%) новите жилища регистрират през 2009 г., когато голяма част от сградите, започнати преди кризата, бяха завършени.Тежестта на ипотечните жилищни кредити върху домакинските бюджети намалява с течение на времето, отчитат още банковите анализатори.През второто тримесечие на 2011 г. вноската по ипотечни кредити съставлява 32.7% от домакинските бюджети. Въпреки това заради по-ниските доходи за българските домакинства ипотечният кредит е по-голямо бреме в сравнение с американските, където същият показател е 13%.

expert.bg