Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Предстои строителство на нова контролна кула на летище София

В присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, днес официално беше подписан договора за работно проектиране и строителство на новата летищна контролна кула на Летище София. Документът беше парафиран от генералния директор на ДП „Ръководство въздушно движение” (ДП РВД) Диян Динев, главния изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ АД Павел Калистратов и изпълнителния директор и член на УС на „Главболгарстрой“ АД Нина Стоянова.„ДП РВД е една емблематична структура в системата на МТИТС и отговаря на всички изисквания на европейските стандарти”, каза министър Ивайло Московски. По думите му чрез новата летищна контролна кула ДП РВД ще се подобри безопсността и ще се повиши качеството и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летището.

По време на тръжната процедура „Главболгарстрой“ АД получи най-висока техническа оценка, при офериран най-кратък срок за изпълнение на строителството. Предложената цена е 14 813 030 лева с ДДС, като по план на изпълнителя, новата летищна контролна кула ще бъде издигната за по-малко от десет месеца. Проектът се финансира изцяло със средства на ДП РВД.Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на Летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс. От друга страна чрез новата летищна контролна кула ДП РВД, ще обезпечи подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационно обслужване в зоната на летището.

Дори в условията на криза наблюдаваме значително нарастване на обслужвания от ДП РВД въздушен трафик, за това се стремим да непрекъснато да подобряваме качеството на предоставяните услуги и да поддържаме високи нива на безопасност на полетите в обслужваното гражданско въздушно пространство над България, каза генералния директор на ДП РВД Диян Динев.Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват. Разгърнатата застроена площ е над 2 400 кв.м., а височината на сградата ще бъде е 50 м. Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула ще бъде повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуално му разширение.

Прецизно са обмислени и проектирани разположението, функционалното определяне на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване, изискванията за обзор към полосата за излитане и кацане и подходите, излаз на открита площадка за наблюдение и др. Изготвен е анализ по определяне на работните места на ръководителите на полети и реда за разполагане на позициите в контролната зала на новата летищна контролна кула.

barometar.net