Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

В Рила започна празникът на „Бялото братство“

Нова година край Седемте рилски езера. Както всяка година Лятната духовна школа на обществото „Бялото братство“започна при изгрев слънце.Участниците пеят „Химни на Слънцето“ и песента „Духът Божи“, четат молитвата: „Вярвам в Тебе“ и Молитва на Триединния Бог, след което се четат откъси от четирите Евангелия – на Матей, Марк, Лука и Йоан.Следва беседата „Силен и слаб“, държана от Учителя Петър Дънов на 19 август, 1938 г., след което се четат още няколко молитви и се пеят песни. Завършва се с „Отче, наш“.След това участниците в събора се събират край езерото Бъбрека, където играят паневритмия. Това е система от упражнения, създадени на философска основа от Петър Дънов, част от духовните практики, с които се посреща в Рила Слънчевата нова година. Играят се сутрин сред природата и обединяват музика, поезия, движение и мисъл.

Кинезитерапевтът Людмила Червенкова иска да покаже как музикалните физически упражнения влияят върху психо-физичните функции на хора в зряла възраст.В интервю за БТА гл. асистент Червенкова казва, че междинни резултати от проучванията сочат, че началното обучение по паневритмия води до спад на равнището на ситуативната тревожност, значимо се понижава депресивността, увеличат се чувството за щастие и жизнената удовлетвореност, повишава се устойчивостта на стрес. Развиват се и познавателните процеси – възприятие, памет, мислене, подобрява се концентрацията.

Според изследователката с упражненията  се подобряват ставната подвижност и дихателната функция, укрепва мускулатурата, нормализира се артериално налягане, усъвършенства се координацията на движенията.При изпълненията на открито – сред природата,  въздейства чистият въздух, слънцето, йонизацията. Освен ритъма на музиката, положително влияние има и текстът на песните – според психолози те съдържат „позитивни психологически програми за справяне с трудностите в живота“.Колективният характер на упражненията усъвършенства социалните умения – подобряват се способността за общуване чрез развиване на толерантност, търпение и усъвършенстване на способностите за работа в група, откроява кинезитерапевтът.Практиката е достъпна и приложима за широк възрастов диапазон – от деца в късна предучилищна възраст до хора на 70-80 години.

Философията, че човек е не само физическо, но и духовно същество, е в основата както на паневритмията, така и на останалите подобни практики като тай-чи и йога. И при трите вида упражнения въздействието върху човека е многостранно – чрез движение, дишане, концентрация на мисълта, съзнателен контакт с природата като източник на възстановяващи здравето влияния.Разликата пък е, че освен движение, мисъл и слово, паневритмията съдържа, като решаващ и неотделим фактор на въздействие, музиката. А музиката е универсален език – прескача рамките на интелекта и директно говори на съзнанието, разказва Червенкова и отбелязва, че интерес към паневритмията проявяват чуждестранни учени.Някои са наблюдавали социалното значение на практиката, други – приложението й в образованието.Червенкова започнала изследването, защото е убедена, че всяка уважаваща себе си нация намира начин да преоткрие за свое добро и да покаже на света уникалните свои културни и духовни богатства, които са достойни за вниманието на цялото човечество.

Петър Дънов (1864-1944), наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм. Регистрирано е официално в България като отделно вероизповедание. У нас е известно с името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Те самите се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.През 40-те години на 20 век учението става популярно в някои европейски страни като Франция и Литва, а през 70-те години навлиза в Русия, Канада и САЩ. През последното десетилетие на миналия век негови ученици и последователи се появяват във Великобритания, Германия, Австралия и Конго.Мнозина от последователите по света идват всяка година в България през август, за да участват в Лятната духовна школа при Седемте рилски езера.

vesti.bg