Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Опасни ли са евтините слънчеви очила?

В разгара на лятото уличните търговци привличат туристите с многобройно разнообразие от стоки и сувенири. По сергиите се продават какво ли не – дори и слънчеви очила. Но внимавайте – не се заблуждавайте винаги от цената, защото евтиното понякога струва скъпо.Британски учени провели проучване на продаваните евтини слънчеви очила и установили, че някои от тях са опасни, тъй като могат да причинят двойно виждане и дори главоболие на притежателя им.

Резултатите са установени след направени лабораторни тестове на масово разпространените евтини слънчеви очила. Но въпреки ниската си цена, която е добре дошла за повечето клиенти, всъщност тези очила не са покрили стандартите за качество.Учените тествали три различни чифта очила, закупени от седем различни фирми, като всички са стрували в рамките на 2,25 – 11,20 лв. Оказало се, че само една от марките отговаря на всички изисквания за качество и тестове. Резултатите от проучването са цитирани от Daily mail.

Някои от очилата имали т. нар. „вертикална призма“ в лещите, което изкривява зрението на човека, който ги носи. А ефектът на огъването на светлината може да създаде главоболие и двойно виждане.Също така, сред тестваните слънчеви очила е имало и чифт, предназначен за шофиране, а всъщност стъклата се оказали прекалено тъмни, което пречи на водачите. Някои от очилата пък били с различни стъкла, което разделя светлината на различни количество и също е вредно за очите.

За това специалистите съветват, когато се купуват слънчеви очила, да се гледа маркировката, която е задължителна за подобни продукти и дали са одобрени за продажба в рамките на ЕС.Важно условие е да има и маркировка за стандарт на качество. Лекарите съветват да се проверява и дали има етикет, обозначаващ филтрите на очилата.Те са четири категории – с 0 се маркира безцветен или леко оцветен филтър. Диапазонът на пропускане на светлината е от 80 до 100%.С 1 се отбелязва леко оцветеният – пропуска между 43 и 80% светлина. 2 – филтър, който пуска между 18 и 43%. С 3 се маркират очила, чийто филтър е силно оцветен и пропуска от 8 до 18%. И с 4 се отбелязва много силно оцветеният филтър, който пропуска между 3 и 8%. Той не е подходящ за шофиране. За стъкла с категория 4, трябва да има изписан 5-милиметров знак на автомобил, който е зачертан.

inews.bg