Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Показват с Facebook колко е малък светът

Познавате ли този мъж? Той е с черна тениска, носи очила, живее в индийския гр. Бангалор и се казва Венкатеш. Ако не го познавате – дали познавате някого, който познава някого, който би могъл да познава Венкатеш? Точно това е целта на ново онлайн проучване, което Yahoo започва да провежда с помощта на Facebook: през максимум 6 човека всеки да стигне до една случайно избрана личност. Венкатеш е един от доброволците в експеримента, пише spiegel.de.

Това е стара теза, но досега не е доказана по никакъв научен начин. Идеята ражда американският психолог Стенли Милграм. Още през 1967 г. той е убеден, че благодарение на новите комуникационни и транспортни средства социалната мрежа на човек се разширява и географската отдалеченост не играе роля. Тогава правят експеримент с 296 души, които пращат писма на непознати и целта е накрая писмата да достигнат до човек, който би могъл да познава набелязания човек. В повечето случаи писмото било изпратенои 6 пъти, докато пристигне на точното място.

Много малко от кръговете в експеримента се затворили, затова той не е смятан за представителен и като доказателство за тезата за 6-тимата, но винаги е възхищавал социолозите. Сегашният експеримент цели да докаже окончателно тази теза.Yahoo набира през уебсайт доброволци. Те получават предложение за даден случайно избран човек и трябва да попитат за него приятелите си във Facebook, те също да попитат нататък и така, докато се стигне до целта. Успехът зависи и от готовността на приятелите в социалната мрежа – поне един трябва да препредаде съобщението. Ако веригат се скъса, и този път тезата няма да е доказана.

obekti.bg