Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

15 фирми в надпреварата за строителството на лот 4 от АМ „Струма“

15 фирми ще участват в надпреварата за строителството на участъка Сандански – Кулата от АМ „Струма“. Това стана ясно при отварянето на техническите оферти на участниците, на което присъства и регионалният министър Росен Плевнелиев. Той обяви, че теренът е изключително труден и ще се наложи дори преместването на жп линията, която минава по маршрута, като целта е да бъдат премахнати завоите по релсите и влаковете да достигат скорост от 160 км/час. Теренът, през който ще минава магистралата, е изключително труден, защото е земеделски район и има съоръжения за напояване, и от екологична гледна точка, тъй като в района живеят ценни животински видове. Министър Плевнелиев демонстрира, че освен със строителството на магистрали, се гордее и с флората и фауната у нас.

„Минаваме през специални зони на местообитаване, имаме смоци, костенурки, птички, растителни и животински видове, има дълъг списък на защитени видове, за които специалистите са предписали много ясни мерки какво да се направи. Ще имаме специални бетонни стени, за да не може костенурките да преминават, ще имаме специални огради и мрежи и тунели за костенурки“, каза министърът. Той допълни, че тунелите ще бъдат уточнени със специалист херпетолог и също така ще бъдат предвидени места за снасяне на яйца от костенурките. Плевнелиев каза още, че има специални видове жаба, гущер, риби, безгръбначни, смоци, пъстър пор.

Строителството на участъка от Сандански до Кулата от АМ „Струма“ е по ОП „Транспорт“ и за него са предвидени 53 млн. лева. Плевнелиев обаче припомни, че досега винаги строителството на отсечки по оперативните програми е излизало на по-ниска цена от предварителните планове.Регионалният министър за пореден път отклони въпроса дали неговото име ще бъде обявено на 4 септември, когато ГЕРБ ще представи кандидата си за президент.

dariknews.bg