Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В САЩ сенатор даде на пресата деликатни данни за петролния пазар

Деликатна информация относно борсовата търговия с петрол през 2008 година, когато цената на черното злато беше на 2-3 долара от границата от 150 долара за барел, е била предадена нарочно от американски сенатор на няколко популярни медии в САЩ, пише Ройтерс.Информацията е предадена на „Уол Стрийт Джърнал“ от сенатор Бърни Сандърс – известен критик на борсовите спекулации по отношение на петрола и горивата. Тази информация е събрана от Американската комисия за търговия с фючърси (CFTC) през 2008 година, за да може да се проучи как да се свали прекалено високата тогава цена на петрола.

Данните показват какви са били дългосрочните позиции и късите позиции* на редица участници на американския пазар на петрол. По времето, когато барел петрол стигна 147 долара, много критици обвиниха търговците, че умишлено спекулират и вдигат цената на черното злато.Именно този огромен скок в цената на петрола преди три години накара американските власти да поставят по-стриктни правила относно това колко петролни контракта може да държи един брокер.

Разкритията на сенатор Сандърс хвърлиха в потрес Уолстрийт и сериозно обезпокоиха Американската комисия за търговия с фючърси (CFTC). Причината за притесненията на CFTC е, че сега много по-трудно ще се събере информация от Уолстрийт за играчите на борсовите пазари, суап инструментите и хедж фондовете, както и за начините, по които са ликвидирани някои големи компании през последните години.

„Действията на сенатор Сандърс ще имат отрезвяващ ефект върху търговията с деривати, защото сега борсовите играчи няма да искат да рискуват информация за техните инвестиционни намерения да бъде обявена публично – това ще означава провал за тях и техния бизнес“, коментира Джон Дамгард, президент на CFTC.

inews.bg