Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Над 8000 българи са против проучването и добива на шистов газ в страната

Общо 8 431 са събраните до момента подписи срещу проучването и добива на шистов газ в Североизточна България.Това съобщи днес във Варна председателят на инициативния комитет от Нови пазар срещу проучването и добива на шистов газ Веско Димов, цитиран от БТА.Той връчи днес част от събраните подписи на бившия евродепутат Душана Здравкова, която ще съдейства за внасянето им в комисията по петиции в ЕП. Събирането на подписи ще продължи до 10 септември, като желаещите да подкрепят петицията могат да го направят и онлайн.Според Душана Здравкова основният проблем е, че хората не знаят какво се предприема и колко е опасно. Тя обясни, че с каквото и решение да излезе комисията по петиции, то няма задължителен характер, а по-скоро комисията е медиатор между гражданите и властта.

Веско Димов коментира, че ако общинските съвети в съседните общини приемат решение за мораториум върху проучването и добива на шистов газ, както това е станало в Нови пазар, правителството би трябвало да се съобрази с тях.Той допълни, че като крайна мярка хората са готови да направят жива верига и да не допуснат започването на такива проучвания.iNews припомня, че в началото на август месец стартира подписка против проучването и добива на шистов газ в общини в цяла Североизточна България, съобщи тогава председателят на инициативния комитет на протеста в региона д-р Веско Димов.

Инициативата, тръгна от Нови пазар. Не сме съгласни в житницата на България да се провеждат подобни експерименти, каза Димов.По думите му има голяма опасност още при проучванията в карстовите пластове в региона, от които се черпи вода, да изтече газ. От инициативния комитет на протеста съобщиха, че ще изпратят на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бутилки с вода, в която е разтворен метан, като предупреждение какво може да потече от чешмите в домовете.

Договорът за проучване на добива на шистов газ с Chevron се намира във финалната си фаза. „Трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находище“, коментира тогава министърът.Трайков увери, че е сигурен, че рискове при проучването няма. Преди да се пристъпи към договор за добив обаче щяла да бъде направена ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).Относно евентуални находища в българския черноморски шелф, министър Трайков заяви, че и там има блокове, които предстои да бъдат обявени за проучване.Преди около месец пък експерти от сектора обявиха, че риск от производството на шистов газ у нас няма, ако се спазват всички процедури. Според тях наличието на шистов газ може да доведе и до намаляване на цената на конвенционалния природен газ с от 5-25%.

inews.bg