Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

6 знака, че е време за нова работа

Не на всяко работно място можем да се задържим завинаги – дори и да сме си мислели, че това е перфектната работа за нас. Както във връзките, може да ни отнеме време да открием най-подходящата, а междувременно ще минем през няколко, които просто не проработват в дългосрочен план. Ако седите на бюрото и се чудите дали сте на правилното място, ето шест знака, които да ви помогнат да прецените дали е време за нова работа.

Отегчени сте до смърт
Ако сте толкова отегчени на работа, че най-вълнуващата част от деня ви е да проверявате Фейсбук или да споделяте в Туитър какви нови обувки искате да си купите, вероятно имате нужда от нещо малко по-предизвикателно. Разбираемо е да скучаете между отделните проекти или докато навлизате в работата, но, ако се чувствате сякаш можете да свършите всичките си задачи за деня със завързани очи и с едната ръка завързана зад гърба – значи е време да започнете да обновявате CV-то си.

Нямате живот извън работата си
На всеки се случва да е много зает на работа понякога и има моменти, когато трябва да поемаме допълнителни задачи или да гоним крайни срокове. Но, ако не можете да си спомните кога за последен път сте се видели с приятелите или семейството си и единственото живо същество, с което прекарвате малкото си свободно време, е котката, може би не е лоша идея да потърсите нова работа, която да не ви изпива толкова. Чудесно е да се посветиш на работата си, особено ако обичаш това, което правиш, но липсата на живот извън офиса е нездравословна практика и може да причини повече стрес и тревожност, отколкото си заслужава.

В лошо настроение сте – през цялото време
Един от най-сигналните знаци по отношение на това дали е време да смените работата си, е колко сте щастливи и удовлетворени. На всички ни се случва да имаме лош ден и винаги има аспекти от всяка работа (дори от тази, която обичаме), които ни оставят с чувството, че нещо не ни достига. Но, ако постоянно сте нещастни, отивате на работа в лошо настроение и мразите всяка минута, прекарана там, започнете да пишете молбата си за напускане. Нещастието 8 часа на ден и 40 часа седмично не е приемливо, ако си говорим за качество на живот. Ако не се чувствате щастливи на работното си място, работете в насока да откриете ново.

Недооценени сте
Може да бъде много обезсърчаващо да знаете, че притежавате умения, които биха били от полза за работодателя, но не ви дават шанс да използвате – особено, ако сте били назначени, за да вършите определена работа, а се оказвате затрупани от досадни административни задачи. Ако случаят е такъв, поискайте да разговаряте по въпроса с шефа или супервайзъра си и му обяснете, че искате да ви се възлагат повече отговорности. Ако никой не вземе желанието ви насериозно и все още ви използват за вършенето на черната работа, може би е време да се преместите. Ако не го направите, вероятно чувството за неудовлетворение ще расте още повече.

Няма накъде да се развивате
Проблемът с някои видове работа, колкото и да ги харесваме, е, че просто не предоставят възможност за развитие. Това за известно време може и да не е проблем, но какво се случва, когато ви се иска да разширите уменията си, а не можете да го направите? Ако вече сте взели максималното, което могат да ви дадат в компанията, в която работите, но това не ви е достатъчно, погледнете на текущата си работа като на опора, върху която да стъпите и да обогатите резюмето си, вместо като място, където да останете завинаги. Ако имате нужда от предизвикателство, но не го получавате, крайният резултат ще бъде чувство за неудовлетвореност.

Мечтаете си да напуснете
Ако вече сте на ръба да напуснете и всеки ден си мечтаете за нова работа или дори мечтаете да правите каквото и да е друго, само не това, с което сега се занимавате, подходете към този въпрос сериозно и преценете какво искате да правите отсега нататък. Когато става въпрос за кариерата ви, трябва да сте проактивни. Изчеткайте резюмето си, вземете няколко препоръки и започнете да кандидатствате за по-интригуващи позиции.

Да, трудно е да се откажеш от редовната заплата, но, ако залогът е здравата ви психика и щастието, смяната на работата е риск, който си заслужава.

tia.bg