Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Социолози предричат победа за ГЕРБ в три големи града

Според  социологическите агенции, цитирани днес от „Сега” кандидат-кметовете на ГЕРБ в София, Варна и Бургас имат солиден аванс, което кара управляващата партия да се надява на победа още на първи тур.Спорна е ситуацията в Русе, а в Пловдив има да се наваксва. В тези два града ГЕРБ не се ориентира към сега действащите кметове.Преди дни „Ноема“ отчете 40% за Йорданка Фандъкова, която почти сигурно ще е претендентът на мнозинството за столицата. Георги Кадиев (БСП) се нареди втори с 10%, а на десните претенденти Прошко Прошков и Стефан Софиянски социолозите дадоха по 5 процента. Другите агенции също отчитат висок рейтинг на Фандъкова. Макар пак според „Ноема“ половината софиянци да желаят промяна в управлението, тя е основният фаворит.

Сходна е ситуацията във Варна с тази разлика, че вторият тур е по-вероятен. До момента официално социологическо проучване няма, но няколко сондажа, поръчани от партийни централи, дават близки проценти. Кирил Йорданов води убедително с 30-40% от гласовете, като „в пакет“ на голяма дистанция се движат аптекарят Веселин Марешки, Костадин Костадинов (ВМРО, „Новото време“ и други партии) и евентуалният кандидат на БСП Борислав Гуцанов. Част от структурата на социалистите най-вероятно ще подкрепи независимия Добромир Джиков. Така БСП няма да може да изправи силна алтернатива срещу довчерашния си съратник Йорданов. На предишния вот Марешки се класира втори и проучванията досега му дават най-големи шансове за балотаж срещу действащия кмет.
В Бургас проучване на движение „Днес“ и агенция „Естат“ показа, че 80% от жителите на града не искат смяната на Димитър Николов и му поставят оценка „много добър“ за управлението. Най-големи ядове герберите ще берат в Пловдив, където „Медиана“ обяви настоящият градоначалник Славчо Атанасов за два пъти по-разпознаваем от губернатора Иван Тотев, когото ГЕРБ издигна. Агенцията не изключи победа на Атанасов още на първия тур.