Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Щастието е за тези, които се целят високо

Хората, които си поставят амбициозни цели са по-удовлетворени от живота, отколкото тези, които имат по-ниски очаквания, пише порталът Inc.com, като се позовава на ново проучване.Професорът от Калифорнийския университет Сесил Чо провежда два експеримента, за да сравни хората, които си поставят амбициозни цели с тези, които са по-консервативни в желанията си. След това тя измерва нивото на удовлетвореност от постигнатото и открива, че тези с по-високите цели са по-щастливи в дългосрочен период.Хората си поставят цели, като имат предвид два фактора: очакванията и стойността им. Очакванията са свързани с това колко успешни вярвате, че ще бъдете в заниманията си, а стойността отговаря на това какво ще ви донесе даден успех.

Ако сте постигнали относително лесна цел, естествено е тя да ви донесе ниско удовлетворение, защото стойността, която носи не е достатъчна, за да ви направи щастливи.В експеримента на Чао 134 участници са помолени да си зададат цел, с постигането на която ще се почувстват удовлетворени, като я оценят от 6 до 20%. Хората с ниски цели се определят в обхвата до 14%. Високите стрелци са с амбиции над 14% по скалата на учения.

Експериментът продължава, като участниците са помолени да разпределят 5 400-доларов бюджет като изберат да закупят 3 от 20 измислени акции на компании. След 10 минути, те получават печалбата от инвестицията си и се оказва, че тя съответства на целта им. Участниците са накарани да повярват, че разпределението на средствата и купуването на акциите са истински и ще им донесат реална печалба. Това доказва, че хората с по-високи цели, наистина постигат удовлетворение от изпълването им.Хората, чиято единствена мисъл е какво могат да извлекат от постигането на мечтата си, а не как могат да бъдат успешни с постигането й, никога няма да са щастливи в дългосрочен период.

expert.bg