Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

300 хиляди лева от ток печели Кирил Добрев

Няколкостотин хиляди лева печалба от продажба на ток си е докарал депутатът от БСП Кирил Добрев, който е един от близките приятели на президента Георги Първанов.Чрез фирмата си “Пирин ват” червеният функционер е съсобственик на ВЕЦ ”Топлика”, пише в. “България днес”.Централата с мощност 0,9 мегавата е приватизирана през 2002 г. за 1 040 000 лв. Съдружници на Добрев във фирмата са близките до БСП бизнесмени Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Кадър на столетницата е и управителя Еленко Божков, който е бивш главен секретар на управляваното от Румен Овчаров Министерство на енергетиката от 1995 г. до 1997 г. Според последния отчет на “Пирин ват”е постигнало невероятните 60 процента ефективност от основната си дейност – продажба на енергията, произведена от ВЕЦ “Топлика”. При приходи от ток в размер на 514 000 лв. печалбата на фирмата е 297 000 лв.

Подобно съотношение между приходи и печалба, според икономисти, превръща водните централи в истинска златна кокошка, защото надминава няколко пъти резултатите, постигани от в който и да е друг бизнес в България. Според енергийни експерти, потресаващата печалба, реализирана от вецовете се дължи на факта, че разходите им са изключително малки. За разлика от останалите централи, водните нямат нужда да купуват въглища или ядрено гориво, за да работят. Затова и веднъж построени, трябват само няколко души да ги обслужват.

В същия момент, според Закона за енергетиката, НЕК и ЕРП-ата са длъжни да изкупуват цялата произведена от “зелените” централи енергия. Цената е преференциална – почти десет пъти по-висока от пазарната, тъй като тя се произвежда от възобновяеми източници.Впоследствие всички тези разходи се трупат на цената на тока за потребителите, която очаквано всяка година поскъпва.С успешен бизнес може да се похвали и сестрата на Кирил Добрев, която от години е лична секретарка на президента Георги Първанов. Мариана Добрева е съсобственик на фирма “Търговски център “Възраждане”. Дружеството стопанисва огромен мол в центъра на Благоевград. Търговският център декларира всяка година печалби от десетки хиляди левове. Освен фирмата, Добрева е собственик и на над 1300 квадратни метра магазини, банкови салони и гаражи.