Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Холандски съд забрани продажбата на смартфони на Samsung

Американският технологичен гигант Apple успя да издейства разпореждане в холандски съд в сряда, с което да спре Samsung да предлага три от моделите си смартфони в европейските държави. Решението дойде след съдебен спор, в който Apple обвини Samsung в нарушаване на патентни права, предаде „Ройтерс“.Двете компании са вкопчени в редица съдебни битки за патенти в САЩ, Европа и Азия, като основната им цел е да заемат водеща позиция на доходоносния пазар на смартфони, след като Nokia – дългогодишният лидер в сектора – бе детронирана през второто тримесечие на годината.

Обвинението на Apple към Samsung се състои в нарушаването на три от притежаваните от американската компания патенти. В сряда холандските магистрати решиха, че моделите Galaxy S, S II и Ace на Samsung нарушават един от тези патенти, който е свързан с определен метод за скролване и разглеждане на галериите от снимки в телефоните.Същевременно съдът отхвърли всички други искания на Apple с аргумента, че не вижда нарушаване на другите два патента, както и на патенти, свързани с таблета Galaxy Tab и на права, свързани с дизайна на моделите.

Решението на съда влиза в сила в Холандия и други европейски държави, в които патентът е регистриран. Това ще стане най-рано на 13 октомври, съобщи говорителка на съда в Хага.От Samsung заявиха, че решението няма да засегне други европейски пазари освен холандския. Южнокорейската компания възнамерява да го оспорва, макар че още не е ясна датата на изслушванията, съобщи говорител на компанията.В сряда Samsung представи нови модели на смартфони от линията си Galaxy. Te са по-евтини и ще се предлагат основно за развиващите се пазари.

inews.bg