Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Учениците с по-леки раници наесен

Идеята учениците да могат да използват в клас старите, но годни за употреба учебници, е обсъдена във всички училища в страната на педагогическите съвети заедно с училищните настоятелства и са взети различни решения.Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова. Тя уточни, че идеята е част от кампанията „На училище без тежест“ – по инициатива на сдружението „Настоящи и бъдещи майки“. От новата учебна година учениците от първи, втори, трети, четвърти и седми клас ще получат по един комплект с безплатни учебници за вкъщи, но ще имат възможност в клас да използват старите, но годни за употреба учебници, обясни Дамянова.

По този начин учениците няма да носят тежки раници с учебници. Вторият комплект ще остава в училището и ще се съхранява в училищните библиотеки и в шкафчета, добави тя.През лятната ваканция дежурните учители в много от регионите на страната преглеждаха и подвързваха старите учебници, които могат да се използват в клас от учениците, за да не ги носят у дома, каза заместник-министърът. По думите ? тази идея не може да се приложи през тази учебна година за петокласниците и за шестокласниците, защото те ще имат нови учебници с промени в тях. За тези два класа се публикуват нови учебници, защото изтича тригодишният им срок на ползване, обясни Милена Дамянова.

Заповедта за графика за учебното време и за ваканциите през новата учебна година ще бъде публикувана в началото на септември, уточни бТВ. Предвижда се за първи път да има кратка есенна ваканция от 29 октомври до 1 ноември. А Коледната ваканция ще е по-дълга – от 24 декември до 8 януари, включително.Дамянова посъветва още родителите, на които предстои да закупят раница за своето дете, да обръщат внимание на материята.

„Миналата година ние си направихме едно проучване в няколко училища в страната и се оказа, че празна раница например тежеше 2,5 кг, което смятам, че не е нормално. Трябва също да обръщаме изключително внимание на това какъв модел раница избираме, какво носи детето в нея“, уточни още Дамянова. „Tова наше проучване показа, че децата носят учебници и помагала по предмети, които нямат за деня“.

inews.bg