Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Електрически“ обувки захранват смартфони

Двама изследователи от университета Уисконсин-Медисън са си поставили за цел да изобретят технология с която да захранят смартфони и други ръчни джаджи посредством ходене, информира MSNBC.Макар, че идеята за технологията на теория да не е нова, методът, разработен от Том Крупенкин и Ашли Тейлър, е различен от вече разработените, твърдят създателите му.“Това, което липсваше до момента, бе подходяща технология за преобразуване на механичната енергия в електрическа, която да работи добре при захранване на мобилни устройства“, обяснява Крупенкин.

Новият метод на двамата изследователи се базира на процес, наречен реверсивно електромокрене (electrowetting), който преработва енергията от движеща се течност. Тяхното устройство е направено от хиляди микроскопични течни капки, които си взаимодействат със субстрат с наноструктура. Самите капки са направени от сплав от живак и други метали, която се използва в термометрите.Изследователите отчитат, че хората произвеждат много енергия – при спринтиране можем да произведем киловат енергия, като само част от тази енергия е нужна за захранването на портативните електронни устройства.

И преди са били правени опити за добив на енергия от човешките движения като създадената през 2008 г. гривна за коляно, но те са се оказали непрактични.Изследователите от Уисконсин-Медисън вярват, че посредством инсталиране на устройството им в чифт обувки при ходене човек ще може да генерира до 20 вата електрическа енергия. Тя ще може след това да бъде използвана за захранването на смартфон посредством малък USB порт, който е вграден в обувките.

Друг метод би бил свързването на системата с Wi-Fi точка, вградена в обувката, която от разстояние ще може да захранва телефона без да му се налага да черпи енергия от батерията. Така, на теория вместо сегашните ден или два батерията ще може да издържа до един месец без презареждане.Устройството може да се окаже много практично за ползване в развиващите се страни, които имат ограничен достъп до електричество или в екипировката на войниците по време на мисия.

inews.bg