Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мъжете също копнеят за бебе

Ново проучване разкрива, че мъжете, подобно на жените, също страдат от непреодолимо желание да имат деца. Това емоционално и физическо явление обикновено се свързва с жени, които по-често са обект на внезапни и екстремни майчински копнежи.Гари Брайсе, доцент по психология в Държавния университет в Канзас, и съпругата му Сандра, координатор на проекта в университетския колеж по образованието, са прекарали близо 10 години в изследване на предположението си.

Доц. Брайсе смята, че желанието за деца е идея, широко разпространена в медиите – в някакъв момент в живота си, хората внезапно се променят и изпитват желание да имат деца. „Въпреки че по-често това е характерно за жените, ние го забелязах и при мъжете също“, обяснява специалистът, пише в. Daily mail.Интерес на двойката започва, малко след раждането на второто им дете, казва съпругата на доц. Брайсе. „Въпреки че хората често чуват от роднини, приятели, дори и по телевизията, за т. нар. „треска за бебе“, ние се чудехме дали това има научно обяснение за наличието или липсата на такава, при мъжете“.До момента са правени подобни изследвания, но в демографски и социологически аспект, а не от психологическа гледна точка, припомнят специалистите. Те започнали своите проучвания на базата на три теоретични гледни точки, за да разберат на какво се дължи желанието за деца при мъжете и жените.

От гледна точка на социално-културно гледище, хората искат да имат бебе, защото те са „научили“ ролите на половете. Т.е., жените мислят, че трябва да имат деца, защото обществото е наложило това разбиране за жената и това трябва да се направи.Като друга причина могат да се посочат страничните фактори – хората имат заложени родителски инстинкт. Когато хората видят сладко малко бебе, те искат да се грижат за него, да го гушнат или дори да го нахранят – това от своя страна ги кара да искат свое собствено дете. От икономическа гледна точка, хората се въздържат да имат деца, защото не смятат, че имат финансовата възможност за това.

Желанието за бебе има и емоционален аспект – като един вид емоционален сигнал – като предложение, изпратено от една част на мозъка на другата. Този емоционален сигнал сякаш напомня на хората, че е хубаво някога в живота си да имат бебе.“Понякога може да имате желание да имате бебе, понякога – да имате пари  или пък да сте известни, или просто да правите секс“, казва доц. Брейс. Изследователите попитали хората как биха класирали тези свои желания.

Резултатите показали, че и двама пола искат да имат деца. Но за разлика от жените, които отговорили, че искат повече да имат дете и предпочитат това пред секса, при мъжете било обратното. Но въпреки това – мъжете също така в даден момент от живота си, започват да страдат от „треската за бебе“ и бащинският инстинкт у тях надделява.Изследователите също помоли хората да опишат това, което ги кара да искат и да не искат да имат бебе. Една от причините е чисто емоционална – хората просто искат да държат и да гушкат бебета, другата била изключително отрицателна – бебето плаче, пелените, които трябва да се сменят, разубеждава хората да искат дете.