Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ураганът Айрин застрашава САЩ

Ураганът Айрин приближава източното крайбрежие на САЩ със стихийни ветрове. Задействани са извънредни мерки, включително безпрецедентна евакуация и затваряне на пътища, отбелязва Ройтерс.Седем щата – от Северна Каролина до Кънектикът, обявиха извънредно положение.Повече от 2 милиона души по източното крайбрежие подлежат на евакуация, а властите в Ню Йорк разпоредиха затваряне на метрото, което се случва за пръв път в историята, съобщава Асошейтед прес. По информация на ИТАР-ТАСС 2,3 млн. души са задължени да се евакуират.

В Ню Йорк се евакуират близо 300 000 души, в Ню Джърси – 1 000 000 души, в Мериленд – 315 хиляди, във Вирджиния – 200 000 души, в Делауеър – 100 000 души, а в Северна Каролина, която първа ще посрещне стихията – 300 000 души.Между 55 и 65 милиона жители на източното крайбрежие на САЩ ще бъдат засегнати от стихията, прогнозират специалисти.

Ураганът Айрин е отслабнал до категория 1 с приближаването си до бреговете на Северна Каролина, но метеоролозите предупреждават, че остава изключително опасен. Към 7,00 часа по Гринуич скоростта на вятъра е спаднала от 160 на 150 км/ч, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите.Бурята се движи със скорост 22 км/ч на север-северозапад, като окото й се намира около 100 км южно от Кейп Лукаут, Северна Каролина.

Пет летища в Ню Йорк и околностите ще бъдат затворени за пристигащи самолети. Мярката е в сила за летищата Кенеди, Нюарк, Ла Гуардия, Стюарт и Тетерборо.Заради задаващата се стихия авиокомпании вече отмениха общо 7000 полета от и за летища по източноко крайбрежие.Президентът Барак Обама предупреди в специално обръщение, че последиците от бурята могат да бъдат „изключително опасни и скъпи“ за нацията, която все още помни разрушението от урагана Катрина през 2005 г.

Dnes.bg