Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Винари търсят $50 млн. за пробив в Китай

Източните пазари и най-вече китайският са най-перспективни за износ на българско вино, но за пробив ще са нужни на първо време 50-60 млн. долара за експортни гаранции. Това каза Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. „Така ще имаме възможност до една година да стъпим на тези пазари”, прогнозира той.Според браншовика нарастване на консумацията на вино и на шансовете за износ има и в Корея, Тайланд и Виетнам. „Особено място заема и Япония, където преди години България бе най-големият вносител на наливно вино”, обясни Ботев.

„През последните години увеличаваме износа в тези страни, но това е заради ниската база преди това”, уточни той. „За да извоюваме позиции на перспективните източноазиатски пазари трябва помощта на държавата. Франция и другите големи производители на вино от ЕС гарантират до 90% от цената на износа. Българските винари засега не могат да си позволят лукса да правят доставки с отложено плащане и да могат успешно да правят маркетинг на пазара”, добави той.

По думите на Ботев трябва да се направи всичко възможно да не се изпусне моментът за навлизане на пазарите в Източна Азия, защото след време може да е късно. „Най-големият купувач на алкохол в тази част на света е Китай и там търговците могат да налагат условия на вносителите”, каза още шефът на асоциацията. „Затова българските винари трябва да обединят усилията си, за да могат да заемат своето място на този най-перспективен пазар. Не бива да се забравя, че там се договорят големи количества под една търговска марка. Сега всички изби се опитват да изнасят сами и като не успяват, се изостря конкуренцията на пазара в България, където свободно продават своята продукция и мощните производители от ЕС”, добави той.

Според Бранимир Ботев България трудно би могла да се надява за увеличаване на продажбите в Европа, защото конкуренцията е силна. По думите му много по-трудно е да се възвърнат вече загубените ни позиции от 80-те години, когато сме били петият износител на вино на Стария континент, а най-добре е да се побърза с навлизането на нови пазари.„Време е да се мисли първо за реализацията на виното, а не да се хвърлят големи инвестиции за развитие на производството”, каза още Ботев. „В момента българските винпроми работят с малка част от капацитета си и всяка година изпитват голям недостиг на суровина”, добави браншовикът.

Monitor.bg