Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Гръцките Alpha Bank и Eurobank EFG се сливат

Две от водещите банки в Гърция – Eurobank EFG и Alpha Bank, са на прага на сливане, съобщава Wall Street Journal. Слухът за новината се появи вчера, а още днес се очаква тя да бъде потвърдена, пише вестникът.За 13:00 часа българско време е насрочена пресконференция на бордовете на двете банки, на която вероятно ще бъде предоставена повече информация по въпроса. Поради тази причина се очаква още сутринта акциите на Eurobank EFG и Alpha Bank да бъдат спрени от търговия на борсата в Атина.

Към момента Eurobank EFG е вторият по големина кредитор в Гърция, а Alpha Bank заема третата позиция. Изчисленията показват, че общият размер на активите на двете финансови институции ще възлезе на около 150 млрд. евро.Депозитната база пък ще възлезе на около 80 млрд. евро.Очаква се пазарната капитализация на новата банка да бъде в размер на около 2,5 млрд. евро.Прогнозите са, че още при създаването на новата банка ще бъде набран капитал от около 2 млрд. евро, съобщава за Wall Street Journal източник, пожелал анонимност. Около 1,25 млрд. евро ще дойдат от увеличение на капитала, а други 500 млн. – от пласирането на конвертируеми облигации. Допълнителни 200-300 млн. евро се очакват от продажбата на поделението на Eurobank в Турция, посочва източникът.Емисията от облигации за 500 млн. евро се очаква да бъде записана от държавния инвестиционен фонд на Катар.

През последните години акциите на двете банки попаднаха под силен натиск. Общата пазарна капитализация на Eurobank и Alpha Bank към момента е около 2 млрд. евро, след като в края на 2007 година тя беше в размер на над 23 млрд. евро, пише Bloomberg.Предстоящата седмица се очаква да бъде доста динамична за банковия сектор в Гърция, тъй като трябва да бъдат публикувани отчетите за второто тримесечие на двете банки, както и на най-големия кредитор в страната – National Bank of Greece.Eurobank стана една от двете гръцки банки, която не успя да покрие стрес тестовете, изседващи капиталовата устойчивост на финансовите институции в еврозоната. Банката притежава гръцки правителствени облигации за 8,7 млрд. евро. В баланса на Alpha Bank пък има такива на стойност 5,5 млрд. евро.

http://www.investor.bg/