Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Мандарините“ за пръв път на български

Романът „Мандарините“ на Симон дьо Бовоар, смятан за шедьовъра на знаменитата френска писателка и философ, излиза за първи път на български на 29 август.Книгата е от поредицата „Модерна класика“ и е в первод на Росица Ташева, съобщиха издателите от „Колибри„.“Мандарините“ е публикуван през 1954 г., печели наградата „Гонкур“ и носи световна слава на авторката. Действието се развива в бурните години след Втората световна война. В Древен Китай мандарините са били най-образованите и най-влиятелните цивилни и военни функционери на империята. Във Франция на Симон дьо Бовоар мандарините са представителите на най-елитната интелигенция, хората на духа, които задават дневния ред на обществото.

Предполага се, че прототипи на главните герои в романа са екзистенциалистите Жан-Пол Сартр, Албер Камю, самата Симон дьо Бовоар и писателят Нелсън Олгрен, с когото тя изживява страстна връзка и на когото впоследствие изпраща повече от 300 писма. В чисто човешки план е представена една история за любовта и омразата, изневярата и приятелството и човешките взаимоотношения изобщо. Романът „Мандарините“, портрет на следвоенното време и на френските леви интелектуалци, е уникален като стил на писане и звучене според специалистите. Симон дьо Бовоар (1908-1986 г.) е авторка на шест романа, повечето от които издадени в България.

Писателката е известна с феминистките си идеи, които излага в редица свои трудове – сред тях е фундаменталният философски трактат „Вторият пол“ (1949 г.). Като философ тя има определен принос в теорията на екзистенциализма. Симон дьо Бовоар е и политически ангажирана интелектуалка, която работи за идеите си заедно с Жан-Пол Сартр, чийто живот споделя до смъртта си.На нейно име има учредена и награда – през 2008 г. по време на конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на френската писателка. Паричната й равностойност е 20 хил. евро.

vesti.bg