Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Канцлерът на Австрия призова за по-високи данъци за богатите

Австрийският канцлер и лидер на социалдемократите Вернер Файман се обяви за въвеждане на данък за богатите с годишен доход от един милион евро нагоре. Целта е последиците от финансовата криза да бъдат разпределени по-справедливо сред населението, предаде Франс прес.В интервю в популярния всекидневник „Остеррайх“ канцлерът предложи също данъчна реформа в полза на средната класа. Според него трябва чувствително да паднат данъците на онези, които печелят между 2000 и 4000 евро.Изявлението веднага бе коментирано от Михаел Шпинделегер, председател на християндемократическата Австрийска народна партия, вицеканцлер и външен министър в правителството на управляващата широка коалиция. По думите му един данък за богатите е нещо „немислимо“.В Австрия натрупаните състояния не се облагат с данък, посочва АФП.

Многобройни местни организации на Австрийската социалдемократическа партия настояха през последните дни за референдум с оглед въвеждането на данък върху богатствата, пояснява агенцията.Дискусия в този дух се води от самото начало на световната финансова криза и на кризата с държавните дългове в Европа, по-специално в еврозоната.

Във Франция например консервативното правителство намали данъка върху богатството, а после обяви, че ще облага извънредно най-високите доходи.В рамките на тези дебати мнозина „свръхбогаташи“ – по-специално от САЩ и Франция, последваха примера на американския милиардер Уорън Бъфет и заявиха, че биха желали да плащат по-големи данъци, напомня агенцията.

investror.bg