Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Френска компания придобива малцовите операции на „Каменица“

Най-големият производител на малц в Европа и втори в света – френската компания Malteries Soufflet, придобива малцовите операции на „Каменица“, информира econ.bg.Дружеството е взело решение да продаде малцовата си фабрика в Плевен и да отдаде под дългосрочен наем малцовата си фабрика в Хасково на френската компания.

Част от сделката е запазването на екипа от всички настоящи 38 служители на двете малцови фабрики, които ще бъдат прехвърлени към българско дъщерно дружество на Malteries Soufflet без прекратяване на трудовите им правоотношения, съобщиха в прессъобщение от „Каменица“.За да гарантира стратегически производствените си нужди от малц за пивоварните си в Пловдив и Хасково, „Каменица“ ще сключи дългосрочен договор с Malteries Soufflet за покупка на малц от малцовите фабрики в двата града.

От „Каменица“ специално подчертават, че производството на малц никога не е било част от основната им дейност. Стратегическата сделка с Soufflet Group ще позволи на най-голямата българска пивоварна компания да съсредоточи ресурсите и потенциала си върху производството, маркетинга и продажбите на бира, отбелязват от там.

В същото време според тях стратегическото партньорство с компания, утвърдена в сферата на производството на малц, ще има много положителен ефект не само за „Каменица“ АД, но и за сектори от икономиката, различни от пивопроизводството, тъй като френската компания ще донесе със себе си висококвалифицирани знания, професионален опит и ноу-хау, както и дългосрочни инвестиции в страната.От Съюза на пивоварите в България изказаха задоволство от сключената сделка. „Решението на френската компания да придобие малцовите операции на „Каменица“ показва, че тя гледа със сериозно око към българския пазар“, заяви Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза, която научи новината за придобиването от Econ.bg.

„Сделката ще окаже благоприятно влияние в сектора“, смята още тя. По последни данни пазарът на бира се развива добре. От Съюза на пивоварите са реализирали 2,437 млн. хектолитра бира за първите шест месеца на 2011 година.Malteries Soufflet е водеща международна компания в сектора на производството на малц. Тя е лидер в Европа и е вторият по големина в света производител на малц.Оперира с 21 завода във Франция, Европейския съюз, Общността на независимите държави (CIS) и Казахстан. Годишният производствен капацитет на компанията е 1 832 000 тона.

inews.bg