Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Експерт: В България има банков картел

Има банков картел в България. Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) ще обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд решението на КЗК, че няма картелно споразумение. Това заяви Светлозар Николов, председател на НАББ.“Банките имат единна политика спрямо българските фирми и българските граждани. По този начин българските граждани няма къде да отидат, тъй като навсякъде условията са много близки, постоянно си препредават информация за състоянието на един или друг клиент или фирма и се предлагат еднакви условия, няма конкурентен пазар“, каза Николов. Той припомни, че от Асоциацията вече няколко пъти са искали оставката на Иван Искров.

„Подготвяме нови кампании във връзка с това – да осветлим поредните закононарушения на банки, които по всякакъв начин прикриват своите неправилни действия“, допълни експертът.Бизнесът в България е обзет от страх, липса на сигурност и надежда за бъдещето, категоричен е Светлозар Николов.По думите му – Асоциацията ще продължи действията си срещу банките, защото в България по никакъв начин не могат да бъдат защитени правата на българските кредитополучатели. Според него практика на ЕС е да има създаден финансов омбудсман, където кредитополучателите да се оплакват при нарушаване на техните права, предаде Фокус.

В България, когато банката едностранно промени условията по договора, българските граждани няма как да бъдат защитени. БНБ, която е държавен регулатор, който би трябвало да защитава интересите на банките и кредитополучателите, по никакъв начин не го прави. Комисия за защита на потребителите, която също трябва да защитава интересите, отказа категорично да се намеси в тези спорове. Омбудсманът не може по никакъв начин, тъй като това са отношения между търговски фирми и граждани. Правителството не пожела да предприеме каквито и да било законодателни мерки, за да защити интересите на българските кредитополучатели. В тази ситуация остава единствено всички граждани да си търсят правата в българския съд. Там процедурата е изключително тромава и струва много пари – 4 % от цената на иска и 2, 3, 4 % на адвокат.

Правата на българските потребители не са защитени, затова протестираме, искаме да привлечем вниманието, водим съдебна битка срещу банките, постоянно сезираме европейските и държавните органи за извършените закононарушения от страна на банките, които са изключително много и продължават да се увеличават – каза Светлозар Николов.

actualno.com