Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Все по-рядко хората купуват продукти, произведени в страната им

Все по-често хората не могат да си купят хранителни продукти, произведени в собствената им страна, заради навлизането на големите търговски вериги като единствен посредник между производителите и крайните потребители. За това сигнализира Мариана Христова от коалиция „България, свободна от ГМО“. Друг сериозен проблем е окрупняването на земеделската земя, които задушават малките производители. По думите на Христова малките земеделски стопани, които произвеждат много по-чиста продукция, нямат стимул да работят, защото те обикновено са работили с малките квартални магазинчета, а те изчезват заради хипермаркетите.

Така българите ядат вносни плодове и зеленчуци например, а родното производство се изнася за други страни.„В резултат на интензивното окрупняване на земи, което се наблюдава в цяла Европа, в резултат на цялата тази дистрибуционна мрежа, която се сведе до огромни вериги, които са единствените посредници между пазара и производителя, се получи изкривяване на нашите храни и на типа на хранене, унифициране и допълнително замърсяване на природата и оскъпяване на целия този ресурс. Стигна се до там, че производителите губят интерес да произвеждат и се отказват от земеделската работа, защото срещат огромни трудности с пласмента. Изчезването на малките магазини за хранителни стоки по кварталите, което се наблюдава и при нас, за съжаление е факт, който се наблюдава навсякъде в Европа. Оттам нататък хората нямат достъп до натуралната храна, които се произвеждат в държавата, която живеят“, каза Мариана Христова.

От своя страна колегата на Христова Илия Цонев обясни, че в света се произвеждат 20 процента повече калории от необходимите за изхранване на населението, но въпреки това около 1 млрд. души гладуват и се наблюдава така наречената от западни автори „извратена симетрия“, тоест около 1 млрд. души гладуват и приблизително такъв брой са затлъстелите хора.Експертите сигнализираха още, че у нас няма етикети на храни, които съдържат ГМО, въпреки че има законово задължение за това. По този начин обаче клиентите не могат да направят информиран избор дали да закупят стока, която съдържа ГМО-продукти, или не.

http://big.bg/