Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

4825 студенти са взели кредити за над 20 млн. лв. за миналата година

4825 студенти са взели кредити за над 20 млн. лв. за миналата година. Макар че интересът не е задоволителен, системата за кредитиране на студентите у нас започва да работи. Това каза просветният министър Сергей Игнатов.Повечето от студентите, които са взели кредити миналата година, са от частни университети, отчетоха от министерството, като приблизително сто са отказите. Колкото по-висока е таксата, толкова е по-висок процентът на студентите, които са кандидатствали и са получили кредит, като средните такси за държавните университети са между 500 и 600 лева за семестър.Образователният министър Сергей Игнатов е категоричен: Един от основните инструменти за осигуряване широк и равен достъп до висше образование е студентското кредитиране.Образователното министерство подписа договор с трета банка, която ще отпуска студентски кредити при фиксираната лихва от седем процента, като държавата е гарант на кредитите, които банките отпускат. Гаранцията за следващата година е в размер на 80,5 милиона лева. За риска от непокриване на кредитите главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев уточни:

Малко студенти ще рискуват заради ниски суми от порядъка на 50-100 лева месечно до погасителни вноски да влошат кредитната си история. Банките също имат ангажименти да търсят вземания, те имат така наречения регресен иск, когато се активира гаранцията, така че няма студентът съвсем да остане с чувството, че държавата е непредирчив кредитодател.

Условията, на които трябва да отговаря всеки кандидат за кредит, е висшето учебно заведение, в което учи, да бъде акредитирано, да не е прекъсвал, да е редовна форма на обучение и да не е по възрастен от 35 години. Студентите имат право на десетгодишен гратисен период за изплащане на кредита, което става след като се дипломират.

Автор: Виолета Ашикова

http://bnr.bg