Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Ще помагаме на Македония по пътя й в евроантлантическата интеграция

Правителството одобри проект на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между България и Република Македония. Действието на документа, който досега регулираше отношенията в тази област, изтече по-рано през годината. Днешното решение на кабинета създава възможност за обновяване на договорноправната база между двете страни в областта на европейската и евроатлантическата интеграция с цел оказване на подкрепа на Република Македония за присъединяването й към ЕС и НАТО.

Договореностите, залегнали в Меморандума, предвиждат помощ от наша страна за хармонизиране на националното законодателство на Република Македония, подготовка на държавните служители, отговарящи за европейските въпроси, укрепване на административния капацитет и др. Те ще допринесат за активизиране на сътрудничеството в областта на европейската и евроатлантическата интеграция и за по-нататъшното развитие на добросъседските отношения.

С друго решение правителството упълномощи заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов да подпише Меморандума за разбирателство между българското министерство на икономиката и Министерството на отбраната на Израел. Текстът на документа беше одобрен от кабинета на заседанието му на 29 юни т. г. Той регламентира сътрудничеството в производството и търговията на продукти с отбранително предназначение между двете страни. Предвижда се разширяване на съвместната научна, изследователска, проектна и експериментална дейност, обмен на опит, технологии и информация в производството и изпитването на отбранителна техника.

barometar.net