Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хакери атакуваха WikiLeaks тази нощ

Порталът WikiLeaks стана цел на масирана хакерска атака тази нощ.Около 2.30 часа на страницата на WikiLeaks в Twitter се появи съобщение, че сайтът в момента е цел на атака. За известно време самият сайт стана недостъпен, а за достъп към материалите се предлагаше използването на очилата на собственика на сайта.Около час по-късно хакерската атака още не беше свършила и системата отказваше да допусне читатели. Тогава ръководителите на WikiLeaks се обърнаха с призив към „уважаемите правителства“ да престанат да се държат „неподобаващо“, освен ако не желаят да бъдат разобличавани и в бъдеще.След още един час администраторите на WikiLeaks помолиха читателите да съобщават за проблеми.

Преди няколко дни на сайта на WikiLeaks бяха публикувани поредните 134 хиляди секретни документа, които засягат дейността на американските посолства. В тези материали се съдържат имена на хора, които са споделили конфиденциални сведения с американски дипломати в различни страни по света.

Властите на САЩ осъдиха разкриването на личността на информаторите, тъй като те могат да бъдат подложени на репресии в собствените си страни, а и така стават лесна мишена на терористите.Ръководителите на WikiLeaks обаче отричат да има изтичане на информация и обвиниха американските власти в „абсолютна лъжа“.През ноември 2010 година WikiLeaks също беше атакуван от хакери, като кибератаката направи сайта за известно време недостъпен. Отговорност за атаката пое тогава анонимен хакер, който се аргументира с това, че публикацията на секретни документи застрашава живота на американските войници по целия свят.

На хакерски атаки обекти са ставали нееднократно и противници на WikiLeaks, които са се опитвали да възпрепятстват разкриването на още документи.Например, през декември 2010 година на кибератака беше подложено подразделението на Пощенската банка на Швейцария, а също и основният разплащателен сайт на PayPal, които пък по-рано бяха блокирали сметките на Джулиан Асандж и акаунта на сайта WikiLeaks, като така спряха преводите на дарения и съответно на финансиране.Също така анонимни хакери разбиха сайта на прокуратурата на Швеция – страната които повдигна обвинения срещу Асандж в изнасилване и сексуално посегателство. През май 2011 година хакери атакуваха и сайта на телевизионния канал PBS, който излъчи критичен филм за създателите на WikiLeaks.

inews.bg