Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Велики мисли на велика личност – Балтасар Грасиан

Овладяването на страстите е залог за възвишен дух.

Възвишеността не търпи оковите на грубите произволни чувства. Няма по-висша власт от властта над самия себе си, от способността да се владееш и да побеждаваш прищевките си. И когато страстите се борят да надвият личността ти, не им позволявай да пречат на задълженията ти, дори и да са много сили – тук се крие разковничето на благоразумието, което ще ти позволи да си спестиш разочарования и да на съхраниш неопетнено доброто си име.

Преодолей слабостите на нацията си.

Водата носи вкуса на почвата, в която тече, а качествата на човека зависят от особеностите на климата, в който е роден. Някои държат повече на родината си, защото са родени при по-благоприятни условия. Всяка нация, дори и най-цивилизованата , има присъщи недостатъци, които съседите й  изтъкват като предупреждение или за собствена утеха.

Ще извоюваш истинска победа, ако съумееш да поправиш или поне да се отречеш от позорните национални недъзи – така ще заслужиш безспорен авторитет на избраник, понеже изключението се цени най-много. Съществуват, освен това и пороци, присъщи на определен род, държава, професия или възраст. Ако се съчетаят в едно човешко същество и то няма силна воля да им се противопостави, те могат да го превърнат в нетърпимо чудовище.

barometar.net