Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Как икономическите условия движат настроенията на инвеститорите в имоти

Инвестиционният климат в сектора на недвижимите имоти в Германия е положително повлиян от продължаващото възстановяване на икономиката на страната. Съвсем различна е картината на пазарите във Франция и Великобритания – там икономическото отслабване набира все по-голяма сила. Разнопосочните настроения сред инвеститорите на европейския имотен пазар са отразени и от индекса на инвестиционния климат (Investment Climate Index) на консултантската компания Union Investment, пише PropertyMagazine.eu. През юли индикаторът отбеляза нов рекорд в Германия, колебливо понижение във Великобритания и изненадващ рязък спад във Франция, задвижен от данните за икономиката.„Само 12% от инвеститорите в имоти на Острова очакват подобряване на средата през следващите 12 месеца. Това е доказателство, че доверието във вътрешния пазар е ниско и може да се очаква влошаване на ситуацията“, коентира за изданието Олаф Янсен от Union Investment.

Мнението на анализатора е напълно в съзвучие с данните, че само около една трета от британските инвеститори смятат, че ще се повиши желанието за инвестиции на британския имотен пазар през следващите 12 месеца. За сравнение, 73% от германските инвеститори са на мнение, че ще има сериозен интерес към техния пазар. Повече са и оптимистите във Франция – 49%.„Бизнес климатът в много сектори от икономиката на Великобритания се влоши, особено в сектора на услугите, който е доминиран от търсенето на офиси“, поясни Янсен.Според последното проучване на инвестиционния климат в сектора на недвижимите имоти във Франция на Union Investment кратката еуфория на инвеститорите в страната беше прекъсната изключително внезапно.

„Индексът записа най-големия си спад от 2006 г., което отразява структурната криза, която засегна френската икономика“, коментира ситуацията на френския пазар Олаф Янсен.Само половината от анкетираните компании от сектора на недвижимите имоти във Франция са изразили оптимистично виждане за бизнес перспективите в следващите 12 месеца. В Германия и Великобритания оптимистите са повече, съответно 68% и 60%.

Само 22% от имотните експерти във Франция очакват повишаване на трансграничните инвестиции в страната им в следващите 12 месеца. В случая германците отново са най-големи оптимисти – 79% от анализаторите имат позитивни очаквания за трансграничните инвестиции. Процентът за Великобритания е 36.Все пак, около 66% от компаниите участници в анкетата на Union Investment посочват, че виждат подобрение в сравнение с 12 месеца по-рано. Заради икономическата несигурност обаче тези от тях, които са склонни да инвестират повече през годината, леко намаляват спрямо резултатите от проучването през декември 2010 г.

investor.bg