Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Как Матю Джеймс се запозна с Михаел Шумахер

Историите за това как големи компании стават спонсори на обикновени хора се появяват все по-често в новините. Така във Великобритания 14-годишно момче, родено без лява ръка, помоли за безплатна протеза състезателния отбор на Mercedes, като обеща да сложи върху нея логото на компанията. По правило обаче фирмите сами издирват доброволци, като им предлагат най-различни услуги в замяна на безплатна реклама. Неотдавна британските медии се надпреварваха да разказват за чудесната история, която се случи с 14-годишния юноша от малкото английско градче Уокингъм. Матю Джеймс е роден без китка и длан на лявата ръка. Качествената протеза струва скъпо и затова момчето, което е фен на „Формула-1“, измислило оригинален начин да си намери спонсор. То написало писмо на Рос Браун, който оглавява състезателния отбор Mercedes GP Petronas, с молба автомобилният концерн да плати протезата за ръката му на стойност 35 хил. фунта. В замяна Матю предложил да постави логото на Mercedes върху изкуствената си ръка и да рекламира бранда, както го правят пилотите от „Формула-1“.

Шефовете на Mercedes толкова се впечатлили от „умното и трогателно“ писмо на момчето, че незабавно го поканили в централния офис, организирали му обиколка из предприятието и дори го запознали с Михаел Шумахер. Ръководството на отбора съобщило на Матю, че не може да плати цялата сума, но при всички случаи ще му помогне, като се обърне към своите фенове и спонсори за подкрепа. Междувременно Mercedes се свързала с компанията Touch Bionics, която произвежда протези. Тя пък обещала да постави изкуствения крайник безплатно и да научи Матю как да я използва, което само по себе си спестило на момчето 25 хил. фунта.

Протезата, поставена на юношата, е най-модерното устройство от този род в света. То позволява на китката и пръстите да се движат в съответствие с човешката мускулатура. Така изкуствената ръка може да рисува, да пише, дори да участва в завързването на връзките на обувките. Сега Матю, който впрочем е успял да получи кафяв пояс по карате и с обикновена протеза, планира да стане инженер и да направи кариера във „Формула-1“.

Благодарение на своята предприемчивост Матю Джеймс не само получи протеза, която практически ще му позволи да забрави за липсващата ръка, но и стана известен в цяла Великобритания. А кой англичанин не обича истории за обикновени момичета, които се женят за престолонаследници, или за мегакомпании, обръщащи внимание на проблемите на редовите граждани?

Историята на Матю обаче е по-скоро изключение. Обикновено, опитвайки се да привлекат внимание върху себе си, компаниите сами търсят доброволци, като им предлагат някаква услуга в замяна на необичайна реклама. Една от най-провокационните й форми са татуировките – те струват евтино, затова пък гарантират продължителен ефект. През 2005-а например онлайн казиното GoldenPalace.com плати 10 хил. долара на американка, която си татуира на челото логото на компанията.

Други 10 хил., но този път рубли, обеща да плати руският магазин за електрически инструменти „220 Вольт“ на всеки, който си направи татуировка с фирмения му знак. Първа участничка в акцията стана млада жителка на Петербург, която твърди, че парите в случая не са най-важното. Тя отдавна мечтаела за татуировка, пък и харесала оригиналния дизайн на логото на магазина.

Татуировките обаче не са единственият начин за привличане на вниманието върху някоя марка. За целта човек може да предостави къщата или автомобила си (в замяна на безплатен бензин например). Калифорнийската агенция за мобилна реклама Adzookie предложила да изплаща ипотеката на всяко семейство, което се съгласи да превърне дома си в гигантски билборд. Условията били следните – агенцията нанася своя реклама върху цялата повърхност на къщата и се задължава да плаща ипотеката й всеки месец, докато остане в този вид. Ако собственикът се умори от учудените погледи на съседите си, може да се откаже от контракта и тогава къщата му получава оригиналния си цвят. Предвид кризата и факта, че ипотечните дългове са хванали много американци за гушата, не е изненадващо, че още първия ден в агенцията позвънили около хиляда души, интересуващи се от офертата.

Стремежът на компаниите да правят едновременно запомняща се и евтина реклама за сметка на самите потребители е напълно обясним. Разбираемо е и желанието на хората да участват в необичайна рекламна акция, дори само за да привлекат вниманието на медиите или в краен случай, поне на съседите. Но изборът им какво и как да рекламират невинаги е разбираем. Докато едни намират спонсори и получават възможност за пълноценен живот, други си остават само с татуировка на челото…

banker.bg