Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Арменската църква иска канонизация на жертвите на геноцида

Арменската апостолическа църква обмисля сериозно варианта да предложи за канонизация 1,5 милиона арменци, убити по време на турския геноцид между 1915-1923 г., предаде КРОСС.Според сайта „Armenia today“, срещата се е състояла в Ливан в „Cilician Catholicosate AAC“.Арменската апостолическа църква за четвърти пореден път поставя на съвещание въпроса с канонизацията на жертвите на арменския геноцид през първите две десетилетия на ХХ в.

Арменската апостолическа църква не е причислявала свои сподвижници към светиите от повече от 500 години. В Арменската църква светците се признавали за такива по факти и историческата памет за техните духовни подвизи.Един от най-почитаните в Армения светци е Григорий. Списъкът на официално признатите светци на арменската църква, чиито имена са посочени в календара и споменавани в църковните служби, е от Халкидонския събор през 451 г. след Хр. Последният, който беше обявен за светец, беше Григорий Татеваци.

На срещата в Ливан бе подчертано, че въпросът за канонизация на жертвите на геноцида не е политически, и не може да се превърне в извинение за политизацията.“Повече от 1,5 милиона арменци са били убити заради вярата си в Христа, което е ключов въпрос за арменската църква“, се подчертава в съобщение за резултатите на съвета.

Припомняме, че по време на Първата световна война, турските власти обвиняват местните арменци в симпатии към Русия, което е използвано като претекст за обявяване на цялото арменско население за враг във вътрешността на страната.Събитията, свързани с арменското население в Османската империя между 1915-1923 г. се разглеждат от много историци като масови убийства, които са подкрепени от държавата. Именно затова днес Турция е обвинявана от мнозина в съучастие на държавата в геноцида над арменската етническа общност на нейна територия. Арменски историци и политически анализатори отбелязват, че според редица проучвания, между 1915 и 1923 г. в Турция са избити не по-малко от 1,5 милиона арменци, което, според тях, представлява около 50% от цялата численост на арменския етнос на Балканите и в Близкия изток.

Официална Турция обаче смята, че тези числа са преувеличени, но все пак, турските държавници не отричат напълно истинността на тези факти.Понастоящем арменският геноцид в Турция е признат от Русия, Франция, Литва, Уругвай, Италианската камара на депутатите, по-голямата част от американските щати, парламентите на Гърция, Кипър, Аржентина, Белгия, Уелс, Националния съвет на Швейцария, Камарата на общините на парламента на Канада и полски Сейм.

actualno.com