Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

В Габрово се провежда Международният панаир на народните занаяти

Деветият Международен панаир на народните занаяти се провежда от 3 до 6 септември в Архитектурен етнографски комплекс “Етър“ в Габрово. Участие ще вземат представители от Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония. Християна Стефанова – говорител на АЕК “Етър“ заяви за Радио “Фокус“ – Велико Търново, че тази година за първи път ще участват Италия и Шотландия. Панаирът съществува от много време, но от девет години е обявен за национален. Тази година гостите ще демонстрират традиционни занаяти за тяхната страна като тъкачество, изработване на плетива от растителни материали и др.Миналата година панаирът е продължил четири дни и посещаемостта е била около 13 000 души.

“Тази година имаме много добра програма, включваща куклено шоу, ревю на народни носии и др. Това, което е по-различно от миналата година е, че всеки ден ще има акцент“, сравнява Стефанова. Участие в панаира ще вземат световно известните “Бански старчета“, “Стоте каба-гайди“, “Голешовските фантове“ и още изпълнители и ансамбли.

До 6-ти септември ще се проведе състезание между участниците в международния панаир на народните занаяти. През тези четири дни шестима майстори ще демонстрират уменията си. Посетителите ще могат да наблюдават работата на участниците, които ще бъдат разположени на чардаци от къщи в чаршията на етнографския комплекс.Председател на журито ще бъде Величка Георгиева – член на управителния съвет на Задругата на майсторите на художествените и народни занаяти.Победителят ще бъде обявен на 5-ти септември, след 19:00 ч. След този час започва т. нар. “Вечер на майстора“, в която изделията ще бъдат поставени на видни места, за да бъдат разгледани от посетителите и журито.Победителят ще получи традиционната за “Етър“ сребърна хлопка, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през следващата 2012 година в изложбената зала към комплекса. Това ще се случи по време на десетото издание на международния панаир.

focus-news.net