Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Швейцарската централна банка може да прибегне до отчаяни средства

Централната банка на Швейцария може да се наложи да прибегне до последните възможни средства за закупуване на евро, след като франкът се насочи към най-голямото си седмично поскъпване спрямо общата европейска валута, се посочва в коментар на Bloomberg.Макар банката до момента да избягва покупки на европейската валута в последен опит да удържи франка, скоро може да няма друга алтернатива, освен да последва заплахата си за интервенция, твърдят икономисти и стратези.„Швейцарската централна банка ще изстреля ядрената си бомба и ще започне интервенции, ако франкът се изравни по курс с еврото“, заяви Ю-На Парк, стратег в Commerzbank AG във Франкфурт. „Настоящото ниво на курса на франка наистина нанася удар върху икономиката“, добави той.

Швейцарската централна банка е подложена на натиск от главни изпълнителни директори, включително заемащия поста в Swatch Group AG Ник Хайек, и законодатели като вицепрезидента на Швейцарската народна партия Кристоф Блохер, да понижи курса на франка, за да предпази компаниите от съкращаване на работни места и износ на производство в чужбина.Ръстът на курса на местната валута спрямо еврото с 16% от началото на годината удря по износа и увеличава риска от икономическа рецесия.

Макар франкът да понижи курса си спрямо еврото след 3 август, когато централната банка намали до 0 основния лихвен процент и увеличи ликвидността на паричния пазар с цел борба с поскъпването на националната валута, той възвърна загубите през последните 3 дни.Смятан за сигурно убежище във времена на световни сътресения, само от 30 август досега швейцарският франк е поскъпнал с 6,5% спрямо еврото, което би било най-голямото седмично повишение на курса от въвеждането на общата европейска валута през 1999 г.„Натискът върху франка ще остане дотогава, докато финансовите проблеми в еврозоната се задълбочават“, заяви Корнелия Лухсингер, икономист в Zuercher Kantonalbank. „Ако курсът му се повиши до 1,10 или по-малко за евро, централната банка може да се почувства задължена да интервенира“, добави тя.

На 9 август франкът достигна рекордното ниво от 1,0075 за евро.Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие швейцарската валута е надценена с 39% спрямо еврото по отношение паритета на покупателната й способност.„Швейцарската централна банка ще интервенира при ниски обеми на търговия, за да получи най-голямото възможно въздействие“, твърди Урсина Кубли, икономист в Bank Sarasin в Цюрих. „Това може да стане на 5 септември, тъй като е празничен ден в САЩ“ и пазарите са затворени, добави тя.

През юни 2010 г. швейцарската централна банка изостави 15-месечните си усилия да интервенира на пазара, след като учетвори валутните си резерви. Политиката доведе до рекордни загуби на банката от 21 млрд. долара за миналата година и предизвика призиви от страна на законодатели за оставка на главния й изпълнителен директор Филип Хилдебранд. Оттогава политиците призовават банката да увеличи усилията си.Швейцарското правителство обеща на 31 август да отпусна 870 млн. франка под формата на стимули, които да парират въздействието на високия курс на франка.

„Всяка мярка срещу силния франк, която се разглежда като подходяща от швейцарската централна банка“, ще бъде подкрепена от правителството, заяви на 17 август министърът на финансите на страната Евелине Видмер-Шлумпф.На свой ред централната банка се въздържа от по-нататъшни стъпки, след като увеличаваше ликвидността в продължение на 3 години.Нейният вицепрезидент Томас Джордан заяви, че банката преценява „широк спектър от възможности“ за отслабване на франка и остава готова да действа, ако се наложи.Резкият спад в износа и фирмените разходи предизвикаха забавяне на швейцарския икономически ръст през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с едва 0,4%, което е понижение от 0,6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Това е най-лошият показател след излизането на швейцарската икономика от рецесията през 2009 г.

investor.bg